Sporni kos pohištva ubil še druge tri otroke

Dveletnega Jozefa pod seboj pokopal predalnik, Ikea mora staršema plačati 41 milijonov evrov

R.T.
7. 1. 2020, 10.18
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 10.43
Deli članek:

Švedski pohištveni gigant Ikea bo moral globoko seči v žep. Staršema dečka, ki ga je ubil predalnik, bodo morali plačati 46 milijonov evrov.

Osmrtnica (Obituary, Legacy.com)
Jozef Dudek

Dveletni Jozef Dudek se je 2. maja 2017 zadušil, potem ko je nanj v družinskem domu v Kaliforniji zgrmel 32-kilogramski predalnik Malm. Sporni koš pohištva so sicer v Severni Ameriki odpoklicali že eno leto pred tragedijo družine Dudek, saj so na podoben način umrli še trije drugi otroci: Camden Ellis (2), Curren Collas (2), Ted McGee (23 mesecev). Šlo je za prvi odpoklic produkta v zgodovini omenjenega podjetja, družinam ostalih treh tragično preminulih otrok pa je podjetje plačalo več kot 44 milijonov evrov. 

"Medtem ko ne more nobena poravnava odtehtati tragičnih incidentov, ki so nas pripeljali do sem, smo zavoljo družine in vseh vpletenih hvaležni, da je sodnega postopka konec ter da je sodišče sprejelo odločitev," je povedala tiskovna predstavnica Ikee. 

V izjavi sta Joleen in Craig Dudek, Jozefova užaloščena starša, zapisala, da ju je izguba sina povsem potrla. "Sprva nisva mogla verjeti, da bi lahko dveletni otrok nase prevrnil 76-centimetrov visok predalnik, potem pa sva izvedela, da je težava v samem dizajnu in nestabilnosti," sta izpostavila in dodala: "To pripovedujeva, ker ne želiva, da se to zgodi še kateri drugi družini".

Reuters
Le en od 36 milijonov Malm predalnikov, ki so pristali na smetiščih ali pri ponudniku, potem ko so ga leta 2016 v Združenih državah Amerike in Kanadi odpoklicali iz prodaje.

Vse potrošnike, ki imajo sporni kos pohištva v lasti, pozivata naj ga vrnejo ponudniku. Povedala sta tudi, da bosta milijon ameriških zelencev namenila skupinam, ki delujejo v okviru zaščite otrok pred nevarnimi produkti.