Svet

Turki pošiljajo vojake v Libijo

G.G./STA
2. 1. 2020, 17.14
Posodobljeno: 2. 1. 2020, 17.18
Deli članek:

Turški parlament je danes podprl predlog o napotitvi turških vojakov v Libijo. Kdaj in koliko vojakov bodo poslali, ni znano.

Profimedia
Predsednik Recep Tayyip Erdogan bo še odločil, koliko vojakov bodo poslali v Libijo.

Predlog je podprlo 325 poslancev, proti pa jih je glasovalo 184. Potrditev je bila pričakovana, saj ima v parlamentu predsednikova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) skupaj z zavezniško nacionalistično MHP večino.

Poslanec AKP Ismet Yilmaz je v razpravi pred glasovanjem poudaril, da Turčija ne more sedeti križem rok, ko Libija prosi za pomoč. Erdogan zatrjuje, da je za pomoč prosila vlada narodne enotnosti premierja Fajeza al Saradža s sedežem v Tripoliju, ki jo Turčija podpira v konfliktu.

Opozicija, vključno z glavno opozicijsko stranko CHP, je glasovala proti. Poslanec CHP Ünal Ceviköz je poudaril, da je to "vojaški mandat za napotitev turških vojakov v boj v Libiji, in ne mandat za humanitarno pomoč".

S tem je Erdogan dobil enoletno dovoljenje za napotitev vojakov v Libijo, če se bo tako odločil. Sam bo lahko določil število vojakov, obseg in časovni okvir operacije.

O koliko pripadnikih turške vojske naj bi Erdogan razmišljal, ni znano. Podpredsednik Turčije Fuat Oktay je v sredo za turško tiskovno agencijo Anadolu dejal, da tudi še niso določili, kdaj jih bodo poslali.

Libija je vpeta v konflikt med mednarodno priznano vlado in silami Haftarja, ki je povezan z rivalsko vlado v mestu Tobruk na vzhodu države. Haftarjeve sile so aprila sprožile ofenzivo za zavzetje Tripolija, ki pa je trenutno na mrtvi točki.

Obe strani imata sicer svoje tuje podpornike. Medtem ko Saradža podpirajo Turčija, Katar in Italija, so na strani uporniškega generala Egipt, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija in Rusija. Pojavlja se zaskrbljenost, da bi lahko več let trajajoč konflikt v Libiji dobil regionalne razsežnosti.