Avstralija v ognju

FOTO in VIDEO: Beg pred katastrofalnimi požari in sovražen sprejem premierja

G.G.
2. 1. 2020, 15.18
Deli članek:

Prebivalci uničenih avstralskih mest so jezni na premierja Scotta Morrisona.

Fire and Rescue NSW / Twitter
Ko pridivja takšen požar, so gasilci brez moči.

Avstralski premier Scott Morrison je moral skrajšati obisk mesta Cobargo v Novem Južnem Walesu, v katerem sta v začetku tedna umrli dve osebi. Prebivalci od požarov razdejanega mesta menijo, da je vlada storila premalo. "Kaj pa ljudje, ki so umrli, gospod premier? Zakaj smo imeli le štiri gasilska vozila pri obrambi našega mesta?" je kričala ena od "pankersko" oblečenih občank ob Morrisonovem obisku, njeni podporniki pa niso bili nič manj jezni na voditelja, ki je v zadnjih mesecih ponavljal, da podnebne spremembe nimajo ničesar pri vse obsežnejših požarih. Žvigali so in mu klicali "idiot", nekdo pa mu je zasikal: "Tukaj ne boš dobil glasov, prijateljček. Tukaj si oplel, sinko!" Morrison, ki je ob začetku požar odšel na počitnice na Havaje, je nekaj časa govoril, da jih razume, nato pa v zadregi pobegnil pred peščico razjarjenih. 

Gasilci so posvarili, da požarov ne bodo mogli obvladati. Doslej je v Avstraliji pogorelo več kot 5,5 milijona hektarjev površin. Požari so zahtevali najmanj 18 smrtnih žrtev, pri čemer 17 ljudi v Viktoriji pogrešajo. Uničenih je bilo okoli 1400 domov.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je danes razglasila sedemdnevne izredne razmere, ki bodo od petka omogočale evakuacijo prebivalcev, piše STA. Že pred tem so razglasili "območje brez turistov", ki se razteza na več kot dvesto kilometrih obale od priljubljene turistične destinacije Bateman's Bay do meje s sosednjo zvezno državo Viktorija. Tudi v slednji so odredili evakuacijo.

Temperature bodo konec tedna znova presegle 40 stopinj Celzija. Razmere glede požarov pa se bodo tako znova močno poslabšale.

Iz ogroženih mest se proti Sydneyu in Canberri valijo kolone avtomobilov. V trgovinah zmanjkuje zalog, nekateri benciski servisi so že ostali brez goriva.

V mesto Mallacoota, kjer so prebivalci pred dvema dnevoma pred požarom zbežali na obalo, sta prispeli ladji avstralske mornarice, ki bosta na varno odpeljala okoli 4000 prebivalcev.