Žvižgač

Assange prijatelju: Tu počasi umiram

J.P.
31. 12. 2019, 11.48
Posodobljeno: 31. 12. 2019, 12.04
Deli članek:

V strogo varovanem zaporu počasi gine.

Reuters
Tožilstvo trdi, da je Assange usmerjal Manninga, ki se po spremembi spola sedaj imenuje Chelsea Manning, in z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA

Julian Assange je bil slišati kot bleda senca samega sebe, RT navaja britanskega novinarja Vaughana Smitha, ki je ustanovitelja WikiLeaksa poklical na božični večer. Le s težavo je govoril, slišati pa je bil, kot da je omamljen.

Wikileaks, ki ga je leta 2006 ustanovil Assange, je med drugim leta 2010 objavil zaupne depeše ameriških diplomatov.

Assange je lahko tisti dan opravil le en klic iz strogo varovanega zapora Belmarsh na jugovzhodu Londona. »Govoril je nerazločno. Govoril je počasi,« je povedal Smith. »Julian je artikuliran in zelo jasen, ko govori. Tokrat pa je zvenel grozno.« Čeprav Assange tega ni povedal na glas, je Smith prepričan, da ga v zaporu omamljajo. Takšnega mnenja naj bi bili tudi njegovi obiskovalci. »Tu počasi umiram,« naj bi mu še dejal v telefonskem pogovoru. 

Smith ni prvi, ki je opozoril na to, a britanske oblasti še vedno niso razkrile, ali je kaj na tem. Zaenkrat so zgolj poudarili, da z njim ne ravnajo slabo. A glede na to, da je Avstralec v samici 23 ur na dan in da mu ne odobrijo zdravniških pregledov, jim Smith ne verjame na besedo.

Med morilci in teroristi

Belmarsh je zapor kategorije A, kar v Veliki Britaniji pomeni najstrožje varovan zapor. Namenjen je najbolj nevarnim obsojencem – običajno takšnim, ki bi utegnili pobegniti.

Takratni britanski notranji minister Sajid Javid je junija letos podpisal zahtevo ZDA za izročitev Assangea, s čimer je omogočil obravnavo te zadeve na sodišču.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.

Smith je prepričan, da hočejo z obravnavo Assangea zapretiti vsem tistim, ki razmišljajo, da bi se podali po njegovi poti.