Nihče ne ve kako

Nekdanji šef Nissana z Japonske pobegnil v Libanon

B.K.
31. 12. 2019, 09.34
Posodobljeno: 31. 12. 2019, 09.37
Deli članek:

Carlosu Ghosnu je na Japonskem grozila zaporna kazen zaradi goljufije. Prebegnil je v Libanon, od koder izvirata njegova starša.

STA
Carlos Ghosn

Nekdanji šef avtomobilskih družb Nissan in Renault Carlos Ghosn, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi goljufije v času, ko je bil izvršni direktor Nissana, je prebegnil v Libanon. Ghosn je bil letos aprila izpuščen iz pripora, za kar je moral plačati kar milijardo japonskih jenov varščine, oziroma ekvivalent dobrim osmim milijonom evrov. Bil je pod nenehnim nadzorom, da ne bi mogel pobegniti. A to mu je kot kaže vseeno uspelo.

Danes je Ghosn namreč sporočil, da je pripsel v Libanon, od koder izvirata njegova starša in katerega potni list si lasti tudi sam. Ghosn je bil sicer rojen v Braziliji, odraščal je v Bejrutu, ima pa tri državljanstva – brazilsko, francosko in libanonsko.

“Nisem pobegnil pred pravico, pobegnil sem nepravičnosti in političnemu pregonu,” je ob pobegu dejal Ghosn, ki trdi, da so obtožbe proti njemu nameščene, da bi tako preprečili združitev japonskega Nissana in francoskega Renaulta.

Zaenkrat še ni jasno, kako se je 65-letniku uspelo izmuzniti japonski roki pravice. Ob pristanku v Bejrutu je dejal le, da ne bo “talec prirejenega japonskega pravnega sistema, kjer se vnaprej domneva, da je osumljeni kriv.” Japonski pravni sistem je sicer zloglasen po tem, da je skoraj 100 odstotkov vseh osumljencev spoznanih za krive.

Ghosn, ki so mu na Japonskem v bran stopili mnogi je sicer v Libanonu dojet kot sposoben poslovnež in politik. Mnogi upajo, da se bo v tej mali arabski državi, ki jo prečijo mnogi konflikti, aktiviral v vladni politiki.