Odgovor

Ameriško ambasado v Iraku obkolili protestniki

B.K.
31. 12. 2019, 11.16
Posodobljeno: 31. 12. 2019, 11.41
Deli članek:

Protestniki, ki podpirajo iraško vlado, so v odgovor na ameriško obstreljevanje tarč v Iraku, protestirali pred ameriško ambasado v Bagdadu in skušali vanjo vstopiti.

Reuters
Protestniki so obkolili ameriško ambasado.

Več sto protestnikov v iraški prestolnici Bagdad je obkolilo poslopje ambasade Združenih držav Amerike in skušalo vanj vstopiti, poroča katarska televizija Aljazeera. Protestniki so vzklikali “Dol z ZDA!” ter "Smrt Ameriki!" in skušali prodreti v poslopje. Ob tem so uničili več varnostnih kamer, ob stavbo pa so letele tudi številne plastenke z vodo.

Protesti so odgovor na nedeljsko akcijo ameriškega vojnega letalstva, ki je na meji med Sirijo in Irakom obstreljevala položaje pro-iranske milice Kateb Hezbolah in ubila 25 borcev. Ameriško obstreljevanje je bilo sicer odziv na uboj ameriškega pogodbenika, ki je delal v iraški vojaški bazi in je podlegel v obstreljevanju, ki ga ameriške oblasti pripisujejo prav milici Kateb Hezbolah. Protestniki so pred ambasado prispeli po pogrebu žrtev obstreljevanja.

Protestniki so vihteli zastave iraške paravojaške skupine Hashd Shaabi oziroma Ljudske mobilizacijske enote, katere del je tudi prej omenjena milica. Več protestnikov je skušalo splezati čez ograjo ambasade.

Varnostniki so se ob začetku protesta umaknili v notranjost ambasade.

Ameriška ambasada v Bagdadu sicer stoji znotraj tako imenovanega zelenega območja, ki je strogo varovano. Gre za prvi primer množičnega vdora na to območje v zadnjih letih. Iraška vojska, ki območje varuje, proti protestnikom ni ukrepala.

ZDA se na dogodek še niso odzvale.