Napad

Ameriška vojska bombardirala iranske položaje v Siriji in Iraku

B.K./STA
30. 12. 2019, 11.55
Posodobljeno: 30. 12. 2019, 12.39
Deli članek:

Ameriška vojska je v nedeljo zvečer izvedla letalske napade na oporišča paravojaške skupine v Iraku in Siriji, ki jo podpira Iran. Bombardiranje je bilo odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu.

Profimedia
Ameriški lovec F-15 Eagle

Po navedbah iraških varnostnih sil je bilo v napadih ameriške vojske ubitih najmanj 25 borcev skupine Kataib Hezbolah, več kot 50 je bilo ranjenih. Šiitska milica Kataib Hezbolah je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

"Kar smo naredili danes, je bil odločen odgovor, o čemer že več mesecev jasno govori predsednik Trump - da ne bomo mirno stali ob dejanjih Islamske republike Iran, ki ogrožajo Američane," je dejal Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Ameriški obrambni sekretar Mark Esper pa je za medije pojasnil, da so vojaška letala F-15 napadla pet tarč, povezanih s Kataib Hezbolahom. Po navedbah Pentagona so bile tri tarče na zahodu Iraka, dve pa na vzhodu Sirije. Tarče so bile bodisi skladišča orožja bodisi poveljniški in nadzorni centri, je pojasnil Esper.

Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu. "Amerika je s temi napadi pokazala trdno podporo terorizmu ter zanikanje neodvisnosti in suverenosti držav in mora sprejeti posledice za to nezakonito dejanje," je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Teheranu Abas Musavi.