Podnebna aktivistka

FOTO: Greta Thunberg spet doma

J.P.
17. 12. 2019, 19.20
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 21.48
Deli članek:

Po izplutju iz Plymoutha v Angliji 14. avgusta je konec tistega meseca prispela v New York. Nato je odpotovala v Los Angeles, od tam pa krenila proti Čilu. Ko so podnebno konferenco ZN prestavili v Madrid, je odpotovala tja.

Profimedia
Švedinja Greta Thunberg je postala navdih za množice okoljskih aktivistov po vsem svetu.

Švedska podnebna aktivistka je prihod na rodno Švedsko po štirimesečni odiseji ovekovečila s fotografijo, na kateri pozira s svojima štirinožnima prijateljema po imenu Moses in Roxy. Zlati prinašalec in labradorec sta se ji danes zjutraj pridružila v stockholmskem pristanišču. »Doma!« je zapisala Greta Thunberg.

Švedinja je po izboru revije Time postala osebnost leta 2019. Avgusta 2018 je globalno gibanje zagnala z izostankom od pouka, ko je pred švedskim parlamentom v rokah držala znak z napisom Šolska stavka za podnebje. V zadnjih 16 mesecih pa je nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu 20. septembra zbrali na največjem podnebnem shodu.