Nižja cena na novi dražbi

Novo glede zemljišča ob URI Soča: "Če bo slaba banka to kupila, bo mogoče le nastal državni dom za starejše"

G.G./STA
17. 12. 2019, 15.17
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 15.22
Deli članek:

Mestna občina Ljubljana je objavila novo javno dražbo za zemljišča ob Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča.

Google Maps
Zemljišče ob Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča.

Rok za plačilo varščine je 20. januar. Izklicna cena za kvadratni meter funkcionalnega zemljišča je 220 evrov, za ostale štiri parcele pa 410 evrov. To je precej manj od izklicne cene na prvi dražbi, ko se je kvadratni meter obeh zemljišč prodajal po 500 evrov. Takrat noben kupec ni vplačal varščine, zato so ponovno razpisali dražbo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes komentiral poročanje Radia Slovenija, da bi zemljišča lahko odkupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po neuradnih informacijah radia naj bi bil DUTB pripravljen ponuditi 250 evrov za kvadratni meter. Janković upa, da bo DUTB dobil soglasje za nakup. Ob tem je pripomnil: "Če bo slaba banka to kupila, bo mogoče le nastal državni dom za starejše."

Ministrstvo bo proučilo načrte

Na ministrstvu za finance se bodo z načrti DUTB seznanili v prihodnjih dneh. Direktorat za finančni sistem jih bo skrbno proučil in se do njih strokovno opredelil, so pojasnili na ministrstvu. Ob tem so še ocenili, da DUTB, ki deluje v okviru zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, statuta in smernic za delovanje, ki jih sprejema vlada, posluje dobro.

Tudi v tokratnem razpisu za funkcionalno zemljišče okoli URI Soča, veliko več kot 8000 kvadratnih metrov, velja oznaka, da lahko Mol ustavi prodajo. Enako je bilo v prvem razpisu, Janković je takrat pojasnil, da želijo le preveriti ceno zemljišča na trgu.

Mol se namreč že vrsto let pogovarja z ministrstvom za zdravje glede teh zemljišč. Mol je državi predlagal, da bi zemljišča zamenjal za stavbo v Ulici stare pravde na Poljanah, v kateri zdaj izvajajo dializo in deluje center za avtizem. A se ministrstvo za zdravje s to menjavo doslej ni strinjalo.

Na predlog ministrstva je državno odvetništvo podalo predlog za zaznambo funkcionalnega zemljišča, prav tako je podalo predlog za ugotovitev pripadajočega zemljišča h glavni bolnišnični stavbi. Okrajno sodišče v Ljubljani je prejšnji teden o tem tudi odločilo.

Janković je danes napovedal, da se bodo še ta teden pritožili na odločitev sodišča.

Z zemljišči okoli inštituta se je prejšnji teden ukvarjal tudi parlamentarni odbor za zdravstvo, ki je predlagal vladi, naj pozove občino k sodelovanju pri pripravi in uskladitvi občinskega prostorskega načrta in razvojnih programov občine, da bo status zemljišč, potrebnih za delovanje URI Soča, zagotavljal možnosti za nadaljnji razvoj inštituta.

Po Jankovićevih besedah so že odgovorili na pobudo odbora. "Vse to, kar je potrebno, je že v obstoječem planu. Razvoj Soče je podprt s planskimi dokumenti," je dejal in dodal, da že več kot eno leto obstaja predlog podžupana Janeza Koželja, s katerim bi umestili vse potrebne objekte za URI Soča v občinski-prostorski načrt.