Beli otok

Žrtve bodo potrebovale kožo s trupel

R.T.
17. 12. 2019, 17.14
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 17.19
Deli članek:

V izbruhu ognjenika je umrlo 15 ljudi.

Profimedia
Izbruh ognjenika

Ljudje, ki so preživeli izbruh ognjenika na novozelandskem Belem otoku, so utrpeli hude opekline. Po besedah plastične kirurginje Michelle Locke, ki je zaposlena v bolnišnici Middlemore v Aucklandu, kjer zdravijo osem žrtev – pet jih je še v kritičnem stanju –, je za Radio Nova Zelandija dejala, da bodo tisti, ki so utrpeli kemične opekline, potrebovali presaditev kože s trupel.

Novozelandski kirurgi se soočajo s tolikšnim povpraševanjem, da so morali kožo, presajeno s trupel, naročiti iz Združenih držav Amerike in Avstralije. Kar pa ni bilo poceni.

Številni še vedno nezavestni

Podobno kot je z darovanjem organov, je tudi s kožo – darovalec in prejemnik se morata ujemati. V primeru opeklin, koža, presajena s trupel, služi kot biološki obliž. V uporabi je približno dva tedna.

Kirurginja je razkrila tudi, da so številne žrtve utrpele tako hude poškodbe, da tudi teden dni po smrtonosnem izbruhu ognjenika niso prišli k zavesti.

13 žrtev so prepeljali v bolnišnice v Sydneyju in Melbournu, ostali okrevajo na Novi Zelandiji. V izbruhu, ki se je zgodil prejšnji ponedeljek, je sicer umrlo 16 ljudi. V času izbruha je bilo na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini najmanj 48 ljudi.