Pri zloglasni morski ožini

Vkrcalo se je 38 ljudi, letalo pa je izginilo

A.S.
10. 12. 2019, 07.58
Posodobljeno: 10. 12. 2019, 08.15
Deli članek:

Čilsko vojaško letalo z 38 ljudmi na krovu je izginilo na poti proti vojaški bazi čilske vojske na Anktartiki, poroča britanski časnik BBC.

Reuters
Hercules C-130 (fotografija je simbolična)

Vojaško letalo Hercules C-130 je ob 16.55 po lokalnem času (20.55 po srednjeevropskem času) vzletelo v Punta Areasu, stik z letalom, ki bi moralo pristati ob 19.17 po lokalnem času, pa so operaterji izgubili kmalu po 18. uri. Med pogrešanimi je 17 članov posadke in 21 potnikov, ki so na Antarktiko potovali, da bi zagotovili logistično podporo. Po nekaterih podatkih naj bi bili med potniki tudi trije civilisti.

Čilske letalske enote so sporočile, da je iskalna operacija pogrešanih, v kateri sodelujejo letala in vojaška mornarica, že v teku. General Eduardo Mosqueira je novinarjem lokalnih medijev povedal, da letalo med potjo ni sprožilo alarma. Za krmilom je sicer izkušeni pilot, ki je po njegovih besedah morda moral pristati, ker je letalu zmanjkalo goriva. Neimenovani predstavnik čilske vojske je sicer potrdil, da je letalo ob 0.40 po lokalnem času ostalo brez goriva in so ga zato tudi razglasili za pogrešanega.

Letalo je preletelo že 450 milj (724 kilometrov) na svoji 770 milj (1239 kilometrov) dolgi poti, ko so kontrolorji poleta s pilotom izgubili kontakt. Izginilo naj bi nekje pri zloglasnem Drakovem prelivu tj. morska ožina med Južno Ameriko in Antarktiko, ki je znana po nemirnem morju. V času izginotja naj bi bili vremenski pogoji sicer optimalni. 

Čilski predsednik Sebastian Piñera je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je zgrožen in poudaril, da je preiskava v teku.

Sicer gre za zadnjega v nizu dramatičnih dogodkov v Čilu, ki ga že skoraj dva meseca pretresajo protesti proti družbeni in ekonomski neenakosti ter politični eliti. V izgredih ob protestih je doslej umrlo 26 ljudi, več kot 12.000 jih je bilo poškodovanih.