Zagorelo je v enem od večjih zabojnikov za industrijske odpadke, so sporočili s kranjske policijske uprave, ogenj pa se je od tam razširil še na dva druga sosednja zabojnika ter parkirano tovorno vozilo, plastične zbiralnike in del nadstreška. Pri plastičnih zbiralnikih je ogenj poškodoval samo zunanjost, pogorel je material v zabojnikih. Po prvi oceni je nastalo za nekaj deset tisoč evrov materialne škode.

Ogenj je bil omejen samo na tisti del industrijske cone, kjer se skladiščijo industrijski odpadki.

Po do sedaj preverjenih podatkih so bili industrijski odpadki v zabojnik, kjer je zagorelo, preloženi včeraj dopoldan. Požar ni bil podtaknjen, so še sporočili s kranjske policijske uprave.

Kriminalisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo. 

Sicer je bilo včeraj evakuiranih 30 zaposlenih oziroma celoten kompleks industrijske cone.  

Kranjski gasilci so v bližnjem potoku Trenča namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev onesnaženja.  Aktiviran je bil tudi ekološki mobilni laboratorij uprave za zaščito in reševanje, v industrijski coni pa se je oglasila tudi inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

industrijska-cona-laze, požar, ogenj
GARS Kranj
Evakuiran je bil celotni kompleks industrijske cone.

Ni nevarnih snovi

Prve meritve prisotnosti nevarnih snovi pristojnih so pokazale, da na kraju v ozračju in vodi ni nevarnih snovi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Kakor tudi, da so gorele odpadne krpe, tekstil, zračni filtri, ne pa tudi nevarne snovi, ki so bile skladiščene drugje, do tja pa se požar ni razširil.

V intervenciji je sodelovalo 115 gasilcev.

Gasilska voda, s katero so gasilci gasili požar in v kateri je bilo penilo, je odtekla po kanalizacijskih jaških. Penilo v vodi ni nevarno okolju, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Del gasilske vode, približno 20 kubičnih metrov, so iz jaškov prečrpali delavci Komunalnega podjetja Kranj, del pa jo je odteklo v bližnji potok, kjer so bili vidni ostanki penila.

Stanovalcem na širšem območju je sicer bilo svetovano, naj imajo do nadaljnjega zaprta okna in naj se ne zadržujejo na prostem.

Ni ustrezno komunalno urejena

Prebivalci Laz in Stražišča že vrsto let opozarjajo na potencialno nevarnost za okolje v industrijski coni Laze, ki niti ni ustrezno komunalno urejena. Zato že dlje časa zahtevajo ureditev območja ali celo selitev cone na drugo lokacijo. Terjajo tudi kazensko odgovornost za izdana okoljevarstvena dovoljenja in zahtevajo neodvisno revizijo za vse naprave, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega, poroča STA.

Po požarih v podobnih obratih za predelavo nevarnih odpadkov, kot je Ekol v Lazah, so se še posebej zbali morebitnega takšnega požara tudi pri njih. Na območju industrijske cone so v preteklosti že večkrat zaznali izlive nevarnih snovi v potok, zgodila pa sta se tudi že najmanj dva resna požara, opozarjajo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green in izpostavljajo slabo geostrateško lego objekta na vrhu vzpetine, v neposredni bližini naselja, pri čemer bi lahko večji požar ogrozil od 500 do 1000 prebivalcev Laz in okolice.