»Objemi, ne krogle«

Na prvo obletnico zabeležili rekorden dan: 127 umorov

S.R.
3. 12. 2019, 21.03
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 21.14
Deli članek:

Mehiškega predsednika kljub povečanju števila smrtnih žrtev, povezanih z mamilarskimi karteli, še vedno podpira 64 odstotkov prebivalstva

Reuters
Po spopadu med policisti in pripadniki kartela v kraju Villa Union.

Za Mehiko je v tem letu najhujši dan, vsaj kar zadeva nasilje in posledične smrtne žrtve. 1. decembra, na dan prve obletnice levičarske vlade Andresa Manuela Lopeza Obradorja, so namreč zabeležili kar 127 umorov, večinoma povezanih z dejavnostjo mamilarskih kartelov. Na udaru kritik se je tako znašla mehiška vlada, ki v boju proti z drogo povezanemu kriminalu za spremembo od prejšnjih vlad poskuša z nekoliko drugačnim pristopom. »Objemi, ne krogle,« se glasi njihova strategija. 

V zvezni državi Coahuila je bilo umorjenih 21 ljudi, v zvezni državi Mexico 14, z desetimi smrtnimi žrtvami pa jima sledita zvezni Guanajuato in Oaxaca. V Coahuili je po vladnih podatkih umrlo 16 pripadnikov kartela, štirje policisti in dva civilista. Vsi so bili žrtve posameznega incidenta, ko je v kraj Villa Union pripeljal konvoj pripadnikov lokalnega kartela, ti pa so začeli streljati. To velja za najsmrtonosnejši napad v Mehiki odkar v državi vlada obdobje miru. 

Reuters
Po spopadu med policisti in pripadniki kartela v kraju Villa Union.

Mehika se sicer že leta in leta bori z nasiljem, povezanim s tako imenovano vojno proti drogam, prejšnje administracije pa so se zadeve lotile s »trdo roko,« v najboljšem primeru pa dosegle to, da so se tolpe in karteli razdrobili, zaradi notranjih bojev pa je bilo nasilja še več. Obrador je v predvolilnem programu obljubil, da bo končal s strategijo vojaškega zatiranja ter se osredotočil na boj proti korupciji in neenakosti, »objemi, ne krogle,« pa je postal eden njegovih predvolilnih sloganov. Strategija glede na rekordno število umorov v letošnjem letu še ni obrodila sadov, a korupcije in neenakosti ni mogoče izkoreniniti v enem letu, kar 64 odstotkov prebivalstva pa njegovo delo še vedno podpira.