Nekaj smrdi

Ministrica Aleksandra Pivec plačilo prejela, dokazov o delu pa ni

Ž.K.
3. 12. 2019, 20.05
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 20.10
Deli članek:

Poročilo, ki ga je o izvedbi projekta SRIPT pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, prikazuje, kako dela elita. Za pošiljanje elektronskih sporočil in telefonske pogovore so si računali 200 evrov na uro.

STA
Aleksandra Pivec še vedno stoji za svojim delom, čeprav očitno nihče ne ve, kaj je v resnici delala.
Aktualna ministrica za kmetijstvo bi morala pripraviti strokovne podlage na podlagi akcijskega načrta in izdelati metodologije in podobna gradiva, a dokazila, ki so jih predložili, tega ne vsebujejo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je konec novembra objavilo poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT. Na svojih spletnih straneh so skopo zapisali, da so ugotovili nepravilnosti ter da so odkrili dvojno uveljavljanje stroškov, nepravilnosti pri najemanju in plačevanju zunanjih izvajalcev in da so zaznali sum, da je prišlo do prirejanja dokumentov. Ob tem so dodali še, da so preverili le del poslovanja in da bodo zdaj temeljito pregledali celotno dokumentacijo in nato določili, koliko od izplačanih 212 tisoč evrov mora Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS) vrniti.

Dobro zaračunano delo

A šele celotno poročilo razkriva, kako so se pri Turistično-gostinski zbornici odločili izkoriščati denar, namenjen projektu. Poročilo je toliko zanimivejše, saj obravnava tudi delo, ki ga je pred nastopom ministrske funkcije opravila Aleksandra Pivec, protikandidatka Karla Erjavca za mesto predsednice Desus. Čeprav je ministrica za kmetijstvo prejšnji teden že pojasnjevala, kakšna je bila njena vloga v projektu SRIPT in že večkrat omenila, da je svoje delo opravila dobro in da si je pošteno zaslužila plačilo v vrednosti 35 tisoč evrov bruto, jo ugotovitve komisije spravljajo v neroden položaj.

Kdo je delal?

Ministrica namreč ni predložila ustreznih dokazil o tem, kaj je pravzaprav počela, in odsotnost končnega izdelka, torej avtorskega dela pojasnjevala s tem, da je šlo za skupno delo, v katerem je vsak prispeval delček. A komisija MGRT v poročilu o tem zapiše, da je za vsaj del aktivnosti, za katere je ministrica prejela 4000 evrov plačila, razvidno, da jih je večji del opravila Ljubica Kneževič Cvelbar. V poročilu je tudi zapisano, da če je bila ministrica le soavtorica, bi morala prejeti le sorazmeren delež honorarja. Poleg tega naj bi ministrica svoje delo opravljala tudi v obdobju, ko z TGZS ni imela podpisane pogodbe. Ugotovljeno je bilo tudi, da so na TGZS dokazovali, da je ministrica opravila svoje delo kar s tem, da je bila Aleksandra Pivec med prejemniki elektronske pošte. Iz vsega zapisanega sledi, da bo tudi ministrica med tistimi, ki bodo prejeta sredstva morali vračati.

Kaj pa drugi?

Nepravilnosti, povezane z ministrico, so, roko na srce, v primerjavi z ostalimi po domače »mala malica«. Tako naj bi nekateri sodelujoči pri projektu uveljavljali tudi stroške, ki so jih dobili povrnjene že na podlagi drugih projektov, del dokumentacije naj bi se prepisoval iz različnih spletnih strani ali pa so sodelavci oddajali gradivo, ki so ga uporabili že v drugih projektih. Kot kaže, obstaja tudi sum, da so del dokazil priredili oziroma ponaredili. Za avtorsko delo so, kot kaže, šteli tudi ustno komunikacijo, veliko svetovanja naj bi potekalo kar po telefonih, za ceno 200 evrov na uro. Tudi ponudbe za delo zunanjih izvajalcev naj bi pridobivali kar prek telefonov, a je komisija ugotovila, da kar osem strokovnjakov, ki naj bi tako ponudbo po telefonu oddalo, o tem nič ne ve.

STA
Klavdija Perger se je zaradi projekta morala posloviti s položaja direktorice TGZS.

Odziv Karla Erjavca

Pred januarskim kongresom Desus je morebiten madež pri Aleksandri Pivec vroča politična tema. Na ugotovitve iz poročila se je včeraj odzval tudi Karel Erjavec in med drugim poudaril, da je nadaljnja usoda Pivčeve v vladi stvar predsednika vlade. »Vemo, da ima zelo visoke standarde. Predsednik vlade bo povedal, ali ministrica še uživa njegovo zaupanje,« je odgovoril na vprašanja, ali bo zahteval odstop strankarske kolegice Pivčeve in jo je pozval, da naj ravna po svoji vesti. »Ves čas trdi, da ni nič nezakonitega. V tem primeru ni problema, vendar pa dokumenti kažejo drugače,« je zatrdil.

Novo vodstvo

Zaradi odkritih nepravilnosti so na TGZS še zamenjali Klavdijo Pergar, zoper njo pa je bila vložena tudi kazenska ovadba. Mnenje komisije, ki je pregledovala delovanje TGZS pri projektu SRIPT, je tudi, da se na TGZS ne zavedajo svoje odgovornosti, zaradi česar so predlagali tudi prekinitev sodelovanja z zbornico.