Nemirni Balkan

Po Albaniji močan potres stresel Grčijo

S.R.
27. 11. 2019, 09.18
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 12.34
Deli članek:

Drama na območju Jadranskega morja se je danes zjutraj preselila tudi v Egejsko morje. Območje južnega Balkana sta v zadnjem dnevu stresla kar dva močnejša potresa, vmes pa so zabeležili številne popotresne sunke.

Emsc
Potres v Grčiji.

Po včerajšnjem katastrofalnem potresu v Albaniji, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 26 ljudi, in številnih popotresnih sunkih, ki so jih zaznali na širšem območju Jadranskega morja, je danes ob 8.23 uri močno streslo Grčijo. Žarišče potresa z magnitudo 6,0, kot kažejo podatki Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra, je bilo streljaj od Krete, in sicer dobrih 250 kilometrov od Aten na globini približno 56 kilometrov. Čutili so ga tako v Turčiji kot tudi v Bosni in Hercegovini in na Hrvaške. 

Zaenkrat še ni informacij o morebitni materialni škodi ali celo žrtvah. Lokalno prebivalstvo sicer poroča, da je tresenje trajalo več "dolgih sekund" ter da so slišali pokanje balkonov in zidov. "Potresi na tej globini so običajno enkratni dogodki, ki jim ne sledi veliko popotresnih sunkov, Zato ni resnega razloga za zaskrbljenost," je po poročanju tiskovne agencije AP pojasnil seizmolog Efthimis Lekkas.

Potres so čutili po vsej državi in tudi širše po Balkanu. Kreto je močan potres z magnitudo 5,2 stresel že med poletjem. Takrat so ga čutili prebivalci vse od Turčije do Italije. Grčija sicer leži na stiku dveh tektonskih plošč, zaradi česar je območje seizmološko zelo dejavno in so potresi pogosti. Kot je pojasnil seizmolog Stephen Hicks, včerajšnji potres v Albaniji in današnji v Grčiji najverjetneje nista povezana oziroma da je razdalja med epicentri prevelika, da bi lahko v grškem primeru šlo za popotresni sunek. "Povezava je mogoča, a ni verjetna," je dejal.

Že malo pred 5. uro zjutraj so sicer nov potres zaznali na jugu Bosne in Hercegovine. Šlo je za potres z magnitudo 2,7 in žariščem približno 10 kilometrov pod površjem na območju kraja Nevesinje. V zadnjih dveh dneh so v Jadranskem morju zaznali kar 42 potresnih sunkov.

volcanodiscovery.com
Žarišče potresa je bilo zahodno od Krete.