"Cres, Lošinj in Rab odrezani od sveta"

FOTO in VIDEO: Kaos pri južnih sosedih: nad Istro besnele nevihte

A.S.
16. 11. 2019, 08.15
Posodobljeno: 16. 11. 2019, 10.20
Deli članek:

Nad hrvaško Istro se je zvečer in ponoči razbesnelo neurje z močnim vetrom in nalivi.

Istramet - facebook
Posledice neviht v hrvaški Istri.

»Nad severnim Jadranom so se včeraj zvečer, ob prihodu hladne fronte od zahoda, razbesnele tudi nevihte z nalivi in nevihtnim pišem,” so zapisali slovenski vremenoslovci s portala Neurje.si. Najbolj pesto je bilo na območju Istre, nevihte pa so povzročile tudi škodo.

Jugo je povzrožil težave v pomorskem prometu, prekinjene so številne trajektne, ladijske in katamaranske linije od severnega Jadrana do Dubrovnika, poroča hrvaški portal Index. 

Na območju Umaga bi naj nastala tudi vodna tromba, ki naj bi zadela del obale, vendar pa je informacija še vedno nepreverjena. Zagotovo pa so v omenjenem obalnem mestu utrpeli precejšnjo škodo: prizaneslo ni drevesom, cestam in streham tamkajšnjih hiš. 

Na Facebooku so vremenoslovci s portala Rimeteo zapisali, da so Cres, Lošinj in Rab odrezani od sveta. V spodnjem posnetku pa si lahko ogledate, kako je bilo v Opatiji in pri Voloskem. 

O največji poplavi so včeraj poročali iz Reke.Večji del Centralne reške tržnice je pristal pod vodo, podobno so jo odnesle tudi ulice. 

Podobno tudi v Dalmaciji

Močan jugo, ki je začel pihati že v petek popoldne, je prglavice povzročal tudi v Dalmaciji, najmočnejše sunke pa so zabeležili na območju Splita – 105 kilometrov na uro. 

Smeti, ki pristanejo v rekah in končajo v morju, pa je iz Albanije med neurjem prineslo vse do Dalmacije. 

Za celoten Jadran so tudi za danes razglasili rdeč alarm. Največ padavin pričakujejo na severnem Jadranu in v Dalmaciji.