Slovenski gasilci že večkrat posredovali

V Črni drevje vdrlo v hišo, kjer živijo tudi otroci, vremenoslovci svarijo pred razlivanji rek in morja

A.S./STA
16. 11. 2019, 08.06
Posodobljeno: 16. 11. 2019, 11.55
Deli članek:

Ob intenzivnejših padavinah lahko ob koncu tedna pride do razlivanj manjših vodotokov in hudournikov. V noči na nedeljo bodo znova naraščale. Na območju občine Črne na Koroškem od petka zvečer piha močan veter, ki jo ponoči lomil in ruval drevesa, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Na Obali morje poplavilo najnižje dele.

Bobo
Krajevne padavine bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije.

V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji, so opozorili na Arsu.

V nedeljo na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo zlasti večji porast reke Drave. Največje pretoke pa naj bi reka dosegla v začetku naslednjega tedna.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) na možnost poplav ob koncu tedna posebej opozarjajo občane, ki živijo na in ob Barju ter ob vodotokih Ljubljanice, Gradaščice, Malega Grabna, Glinščice, Gameljščice, Gobovška in Besnice. Pozivajo jih, da se na morebitne poplave ustrezno preventivno pripravijo.

Dokajšnja polnost strug in Barja ter namočenost zemljine lahko ob močnejših padavinah privedeta do poplavljanja. Ni pa mogoče z gotovostjo trditi, da bo do poplav zares prišlo. Zaradi narave okoljskih procesov jih namreč ni mogoče natančno krajevno in časovno napovedati, so zapisali na spletni strani Mola.

Ljubljančanom svetujejo, naj spremljajo razvoj vremena oz. padavin in naraščanje voda ter očistijo rešetke in odprtine za odvodnjavanje meteorne vode. Ob morebitnem poslabšanju razmer, ki bi kazale na večjo verjetnost nastanka poplav, pa izvedejo še nadaljnje ukrepe.

Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo. V nedeljo bo pretežno oblačno, dež se bo čez dan od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nalivi. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na severozahodu okoli 3, popoldanske pa od 10 do 16, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija.

Če bi do poplav zares prišlo, pa naj upoštevajo, da je smrtno nevarno zadrževanje v kletnih in drugih nižje ležečih prostorih ter na brežinah vodotokov, hoja po poplavni vodi, vožnja po poplavljenih cestah in reševanje vozila iz poplavne vode.

Gasilci imeli že polne roke dela

Gasilci so imeli polne roke dela s črpanjem meteorne vode. Ponoči in v zgodnjih jutranjih urah so posredovali v Kranjski Gori in Mariboru. Jeseniške gasilske enote so s protipoplavnimi vrečami preusmerile hudournik stran od stanovanjksega objekta. V Dvorski vasi v Begunjah na Gornjskem je meteorna voda zalila klet hotela, tudi v Ljubljani so morali s poplavljene terase črpati večjo količino meterone vode. 

Na območju Črne močan veter in plazovi, ogrožena ena hiša

Na območju občine Črne na Koroškem od petka zvečer piha močan veter, ki jo ponoči lomil in ruval drevesa, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Plaz z gmoto dreves se je proti jutru sprožil proti stanovanjski hiši na Ludranskem vrhu, drevje pa je skozi okno vdrlo tudi v spalnico. Poškodovanih ni bilo, gasilci in drugi pristojni so na terenu.

V hiši, nad katero se je danes okoli 4.30 sprožil plaz, drevje pa je vdrlo tudi v hišo, živijo skupaj štiri generacije, med njimi trije otroci. Mama z otroki, med njimi je dva meseca in pol stara dojenčica, je že odšla na varno, podobno vsaj do podane ocene strokovnjakov glede ogroženosti svetujejo tudi ostalim članom družine, je za STA povedala črnjanska županja Romana Lesjak.

"Zdaj pričakujemo izvedenca, ki bo dal navodila o tem, kakšna sanacija bo potrebna," je povedala županja.

Okoli 6. ure se je zemeljski plaz sprožil tudi na cesto Črna na Koroškem-Topla. Po podatkih centra za obveščanje so prostovoljni gasilci iz Črne razžagali in odstranili drevesa in sprostili promet.

Območje črnjanske občine je močan vetrolom nazadnje prizadel konec lanskega oktobra. Na območju Koprivne je takrat na skoraj 150 hektarjih površine gozdov močan veter podrl več kot polovica vseh dreves. Po vsej Koroški pa je vetrolom oktobra lani podrl skupno za več kot 142.000 kubičnih metrov dreves, od tega 92.000 kubičnih metrov v zasebnih, ostalo v državnih gozdovih.

V Izoli in Piranu kljub sirenam noč minila mirno

Kot poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so skupaj zabeležili osem dogodkov, v katerih so posredovali poklicni gasilci iz Kopra in prostovoljni gasilci iz Pirana, Izole in Pobegi-Čežarjev. Gasilci so postavljali vodne pregrade in protipoplavne vreče ter tako preprečili poplavljanje objektov. Gasilci iz koprske gasilske brigade so, kot so pojasnili za STA, še vedno na terenu.

Kljub temu pa poplavljanje morja večje škode ni povzročilo, saj vode ni bilo toliko kot v minulih dneh. Poleg tega so se po besedah poveljnika Civilne zaščite Piran Egona Štibilja krajani dobro pripravili in namestili protipoplavne vreče.

So pa zaradi močnega vetra v soboto zvečer začasno zaprli koprsko pristanišče. Luka Koper je bila za tovorni promet zaprta med 20.40 in 22.15.

Pripadniki civilne zaščite sicer ostajajo v pripravljenosti tudi v prihodnjih dneh, čeprav tako visokega plimovanja morja ni pričakovati. Glede na napovedi meteorologov bodo bolj kot morje naraščale reke v zaledju Istre.

Bobo
Noč je na Obali, kljub sirenam, minila mirno.

Moker november

Že v prvi polovici meseca smo marsikje po državi presegli dolgoletno mesečno povprečje, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso) in dodali: "Na zahodu je tako padlo od 180 do 600 l/m2; na Voglu celo blizu 800 l/m2. Za primerjavo, v Pomurju običajno toliko padavin, kot sedaj na Voglu, pade v celem letu! Manj jih je bilo v osrednjem delu Slovenije, od 100 do 150 l/m2, na vzhodu pa od 70 do 120 l/m2."