Trgovinski spor

Tajska hoče prepovedati tri škodljive pesticide. ZDA jim tega ne dovolijo

B.K.
11. 11. 2019, 08.49
Posodobljeno: 11. 11. 2019, 08.53
Deli članek:

Ameriška administracija pritiska na tajske oblasti, naj ne prepovejo treh zdravju škodljivih pesticidov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je tajske oblasti pozvala, naj ne prepovejo treh zdravju škodljivih pesticidov, ki jih izdelujejo ameriška podjetja, poroča britanski časnik The Guardian.

Tajske oblasti so namreč sporočile, da bodo s prvim decemborm prepovedale pesticide klorpirifos, ki ga izdeluje ameriško podjetje Dow Chemical, parakvat, ki ga izdeluje Syngenta in glifosat, ki ga izdeluje podjetje Monsanto. Znanstvene raziskave so za vse tri pesticide pokazale, da so zdravju škodljivi. Klorpirifos škoduje možganom otrok, parakvat uničuje centralni živčni sistem, glifosat pa naj bi bil rakotvoren. Pesticidi ne škodjujejo le kmetijskim delavcem, ki jih uporabljajo, pač pa tudi potrošnikom, ki uživajo hrano škropljeno s temi kemikalijami.

Ostanki pesticidov v hrani so sicer v ZDA zelo pogosti. Ameriška Administracija za hrano in zdravila je v poročilu septembra zapisala, da so ostanke pesticidov zasledili na 84 odstotkih domačega sadja, 53 odstotkih zelenjava in 42 odstotkih žita.

A ameriški regulatorji vztrajajo, da ostanki pesticidov na hrani za potrošnike niso problematični, nevarnost za kmetijske delavce pa se lahko zmanjša z ustreznim izobraževanjem in zaščitnimi oblačili.

Tajski mediji ob tem poročajo, da ameriški uradniki na tajske kolege pritiskajo z grožnjami, da bo prepoved teh izdelkov imela negativen učinek na trgovino med državama. Najbolj jih moti prepoved glifosata, ki bi lahko bistveno vplivala na uvoz ameriškega žita. Tajska ga namreč letno kupi za več sto milijonov ameriških dolarjev.

Tajske oblasti naj bi bile razjarjeni, saj ameriški kolegi od njih zahtevajo, da jim objasnijo razloge za načrtovano prepoved. "Naša naloga je, da skrbimo za zdravje naših ljudi," je ob tem poudaril tajski minister za zdravje Anutin Charnvirakul.