Najbolj razvpit ubežnik na Hrvaškem

Bika Jerryja poskušali zmamiti tudi s kravami, ko ga ujamejo, ga čaka svoboda!

S.R.
29. 10. 2019, 09.47
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 11.12
Deli članek:

Iskalna akcija za hrvaškim bikom Jerryjem se je prevesila v peti dan. Mu bodo vendarle prišli na sled, ali pa se bo ponovila zgodba prejšnjih dni, ko so se iščoči, na čelu z njegovim lastnikom in mesarjem Ivanom Božićem, domov vračali z dolgimi nosovi?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dalmatinski bik Jerry, trenutno najbolj znani ubežnik na Hrvaškem, je prejšnji petek pobegnil iz klavnice družine Skejo v naselju Kaštel Stari pri Splitu. Vse od takrat se uspešno izmika roki nepravice, ob tem pa je na svojo stran pridobil že večji del hrvaške javnosti, vključno z njegovim trenutnim lastnikom Ivanom Božićem iz mesnice Božić. 

Kot je včeraj poročal časnik Slobodna Dalmacija, je Božić Jerryju, ki je zadnje sledi pustil nekje na hribovitem predelu nad naseljem Rudine, trdno za petami. »Poslušaj, trenutno se ne morem pogovarjati, imam zares dobro sled!« je včeraj po telefonu pojasnil novinarju časnika, malo pozneje pa ga je poklical nazaj razočaran in razorožen. Oči so vnemar zrle skozi daljnogled, sled ni vodila nikamor, Jerry pa je izginil kot duh. Kot je pojasnil Božić, je nad robato pokrajino, divjino z zvečine nedostopnim terenom začel padati mrak. »To je to za danes,« je dejal, a ne bo obupal, saj je jutri (danes) nov dan, daljnogled pa bo nadomestil dron z infrardečo oziroma termografsko kamero, za kar včeraj niso dobili dovoljenja. V štiridnevni iskalni akciji v zaledju Kaštelov, ki se je danes prevesila v petega, so uporabili številne strategije, med drugimi so ga poskušali privabiti s »tremi ali štirimi lepimi kravami,« a Jerry ostaja neomajen in ravnodušen, človeku ne zaupa, z nejeverjo pa je kot kaže zre tudi v pripadnice lasne vrste. Upravičeno, saj jih je kot past zanj nastavil človek. 

Kaj ga čaka? 

Božić je za Slobodno Dalmacijo obljubil, da ga ne čakajo klavnica, klavec in smrt. Čaka ga svoboda! No, »svoboda« na kmetiji. Menda so mu zavetje že ponudile številne lokalne družinske kmetije, pravi Božić, mesar, ki pa ob tej Jerryje epopeji ne razmišlja, da bi postal vegetarijanec. »Ko je človek lačen, na vse pozabi,« je zaključil. Lov za Jerryjem se danes nadaljuje, poleg Božića pa ga iščejo tudi druge službe, a brez lovcev, ki bodo lahko na teren znova odšli šele v sredo.

Na facebooku se je medtem že pojavil profil v podporo slavnem biku . Stran »Podrška za bika Jerrya« (Podpora za bika Jerryja) je namenjena vsem zanesenjakom, ki nestrpno čakajo na razplet dogodivščine in zanj stiskajo pesti.