Vrnitev

Ameriška vojska se ne bo umaknila iz Sirije, nafta je preveč dragocena

B.K.
29. 10. 2019, 07.46
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 09.48
Deli članek:

Čeprav je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da se bodo ameriške sile umaknile iz Sirije, so vojaki ostali na območjih, kjer se nahajajo naftne vrtine.

Reuters
Ameriška vojska v Siriji.

Kljub naznanjenemu umiku ameriške vojske iz Sirije, se ta od tam očitno ne bo popolnoma umaknila. Ameriški vojaki so doslej zapustili ozemlja na severu države, s čimer so odprli proosto pot turški vojski in njenim pobratenim milicam, za invazijo na to večinsko kurdsko območje. Niso pa se umaknili iz baze Tanf na jugu države, prav tako so ostali ameriški vojaki nameščeni tudi na nekaterih delih vzhodne Sirije, v regiji Deir Ezor, ki je bogata z naftnimi vrtinami, poroča britanski časnik The Guardian.

Po tem, ko je v nedeljo odjeknila novica, da je pod ameriškimi streli umrl dolgoletni voditelj organizacije Islamska država Abu Bakr Al Bagdadi, pa je Ameriška vojska svoje pozicije na vzhodu in jugu še okrepila. Gre za "nadaljevanje proti-teroristične misije" so sporočili iz Pentagona.

General Mark Milley, ki vodi osebje mednarodne koalicije v Siriji, je v ponedeljek tako dejal, da bo Ameriška vojska "okrepila" pozicije v bližini naftnih vrtin, s katerimi trenutno upravlja ameriško energetsko podjetje ConocoPhillips. To potrjujejo tudi videoposnetki, na kateri je videti ameriške vojaške konvoje, kako znova potujejo v Sirijo.

Reuters
"Obdržimo nafto. Vedno sem govoril to," je dejal Trump, ki si je o umiku vojske očitno premislil.

"Obdržimo nafto. Vedno sem govoril to. Zavarovali smo nafto," je Trump o zadevi dejal med nagovorom policijskim načelnikom v ponedeljek. Trump je ob tem rekel še, da je njegov cilj, da ZDA zavarujejo delež v prihodkih od prodaje sirske nafte. Tuji mediji opozarjajo, da bi v tem primeru šlo za vojni zločin.

Ameriški obrambni minister Mark Esper pa je poudaril, da je zavarovanje naftnih vrtin nujno, da do njih ne bi prišli pripadniki Islamske države, sirske oblasti v Damasku, ali ruska vojska, ki je na povabilo Damaska prisotna v državi. Po Esperjevih besedah naj bi prihodki od prodaje nafte bili namenjeni za taborišča in zapore, s katerimi upravljajo kurdske sile.