Medicinski uspehi

Je to konkurenčni nasprotnik bolezni, ki vsako leto ubije 1,5 milijona ljudi?

A.S.
29. 10. 2019, 09.53
Posodobljeno: 29. 10. 2019, 09.56
Deli članek:

Raziskovalci trdijo, da smo na dobri poti, da tuberkuloza postane preteklost.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Močno nalezljivo bolezen povzroča bakterija Mycobacterium tuberculosis, ki se prenaša kapljično po zraku in prodre v dihala. Trenutno cepivo proti tuberkulozi, BCG, pa na žalost ne beleži znatnih uspehov. Bolezen namreč še vedno vsako leto ubije okoli 1,5 milijona ljudi po vsem svetu.

Tuberkuloza (tudi jetika ali sušica) je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča in pogosto poteka kronično, s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt, so zapisali pri slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Bolezen se sicer lahko pojavi v katerikoli življenjski dobi, leta 2018 pa je zbolelo 10 milijonov ljudi. Simptomi bolezni so: občutek utrujenosti, hujšanje, kašljanje in rahlo povišana telesna temperatura, bolnika pa lahko preseneti tudi krvav izpljunek iz pljuč.

Skupina raziskovalcev, ki prihajajo z različnih koncev sveta, je v torek v južnem indijskem mestu Hydderabad sporočila, da jim je uspelo razviti cepivo. To je sestavljeno iz beljakovin bakterij, ki sprožijo naravni imunski odziv proti omenjeni bolezni. Strokovnjak za tuberkulozo David Lewinsohn pa je novinarjem britanskega časnika BBC povedal: »Kar je neverjetno je to, da je cepivo učinkovito pri odraslih, ki so že okuženi z bakterijo Mycobacterium tuberculosis, ki povzroča tuberkulozo«. Lewinsohn je izpostavil, da je razvoj cepiva v srednji fazi: »Cepivo bo moralo prestati dodatne teste, preden bo lahko pridobilo licenco. Zagotovo pa ima revolucionarni potencial v boju s to boleznijo«. Gre za večletna preverjanja, v kolikor pa bodo rezultati pozitivni, strokovnjaki ocenjujejo, da bo cepivo ljudem na voljo leta 2028.

Kar dve tretjini vseh primerov obolelih s tuberkulozo beležijo zgolj v osmih državah: Indija (27 odstotkov), Kitajska (9 odstotkov), Indonezija (8 odstotkov), Filipini (6 odstotkov), Pakistan (6 odstotkov), Nigerija (4 odstotke) in Južna Afrika (3 odstotke). 

V Indiji vsako leto zboli tri milijone ljudi, bolezen pa ubije vsako leto 400 tisoč Indijcev. »Ne moremo izkoreniniti tuberkuloze, če ne začnemo v Indiji,« je povedala Jamhoih Tonsing iz Mednarodne organizacije proti tuberkulozi in boleznim pljuč  s sedežem v New Delhiju.