Kritike

Suša vzela več deset slonov, mladiče bodo sedaj prodali

A.S.
25. 10. 2019, 08.55
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 08.56
Deli članek:

Suša je občutno vplivala na pridelek v Zimbabveju, posledice pa čutijo tudi živali. Več kot 50 slonov je v zadnjih dveh mesecih umrlo v nacionalnem parku Hwange, sedaj pa bo ta afriška država 30 mladičev prodala tujim državam – najverjetneje Kitajski.

Reuters
Umrlo jih je več kot 50, 30 mladih slonov pa bodo sedaj prodali.

Suša, zaradi katere je umrlo že več kot 50 slonov, ni edina težava. Kapaciteta omenjenega parka zadošča za 15 tisoč slonov, na območju pa jih je trenutno več kot 50 tisoč. Prihaja tudi do napadov na ljudi, oblasti Zimbabveja pa so se sedaj odločile, da bodo 30 slonjih mladičev prodale tujim državam.

Skupine za zaščito živali niso zadovoljne. Strokovnjaki so namreč prepričani, da bo izkušnja za mlade slone travmatična. Tenashi Farawo, predstavnik nacionalnih parkov v Zimbabveju pa odločitev oblasti zagovarja. Poudarja namreč, da bodo izkupiček od prodaje slonov namenili za ohranjanje narave in divjih živali. Tenashi je prav tako obtožil borce za pravice živali, da zgolj podpihujejo jezo širše javnosti. Lenin Chisaira iz organizacije Advocates4Earth pa še vedno nasprotuje odločitvi: »Smo proti ujetništvu in da bi divje slone prodali. Odpeljali jih bodo izven njihovega naravnega habitata v živalske vrte, kjer z njimi ne bodo ravnali človeško«. Pogoji na Kitajskem, pravijo, niso ustrezni.

Avgusta je sicer Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami odobrila predlog, da afriške slone ne bi smeli prodati državam izven afriške celine, vendar se je več kot očitno nekje zataknilo.