Zimbabve

Zaradi suše poginilo že več kot 50 slonov

A.S.
22. 10. 2019, 09.04
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 10.02
Deli članek:

Vsaj 55 slonov je v zadnjih dveh mesecih umrlo v nacionalnem parku Hwange v Zimbabveju, piše britanski časnik BBC.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

»Grozljivo je. Sloni stradajo,« je povedal predstavnik združenja nacionalnih parkov Zimparks  Tinashe Farawo. Suša je občutno vplivala na pridelek v Zimbabveju, posledice pa ne čutijo zgolj živali. Tretjina državljanov naj bi sredi ekonomske krize potrebovala državno pomoč pri preskrbi s hrano. Že avgusta je v poročilu organizacije World Food pisalo, da kar dvema milijonoma ljudi grozi lakota. Nič bolje ne kaže slonom. Nekatere so negibne našli le 50 metrov stran od vode - vse kaže na to, da so prepotovali dolge razdalje in umrli tik preden so dosegli napajališča, medtem ko so bila trupla drugih v praznih vodnih jamah.

Suša in pomanjkanje padavin pa nista edini težavi. Kapaciteta parka naj bi zadoščala za 15 tisoč slonov, na območju pa jih je trenutno več kot 50 tisoč. Sloni naj bi uničili večino rastlinja v Hwange parku, prav tako naj bi letos napadli in ubili že 22 vaščanov. 

Čeprav se v Zimparksu trudijo po najboljših močeh, pomanjkanje sredstev terja posledice. Ena izmed rešitev je, da bi mogočne živali prodali, strokovnjaki pa opozarjajo, da to ne pride v poštev, ker naj bi bila izkušnja za mlade slone preveč travmatična, pogoji na Kitajskem, kamor jih največkrat pošljejo, pa niso ustrezni.