Vprašanje irskega varovala

Telefonski pogovor o brexitu: nepremostljive razlike ali Johnsonova sabotaža

G.G.
8. 10. 2019, 13.04
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 14.34
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je po telefonu govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tema pogovora: brexit.

Reuters
Kakšno igro igra Boris Johnson? Merklova ne popušča.
Johnson je ob predstavitvi predloga poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga.

Časa za dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU zmanjkuje. Johnson je francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu v nedeljo optimistično navrgel, da je po njegovem mogoče doseči dogovor, da pa mora Bruselj priti naproti kompromisom, ki jih je ponudil London.

Danes je svetlolasi Britanec manj optimističen. Po pogovoru z Merklovo je togotno zaključil, da je dogovor o brexitu praktično nemogoč. Številka ena britanske politike je odhajajoči kanclerki predstavil podrobnejše predloge o rešitvi zagate po imenu brexit, a jih je Merklova zavrnila.

Vse se vrti okoli t.i. irskega varovala. Johnson meni, da je ta škodljiv Veliki Britaniji, zato ga želi odstraniti iz sporazuma. Pri tem pa mora ponudi alternativo. 

Neimenovani vir je za BBC dodal, da Merklova vztraja pri tem, da Severna Irska ostane v carinski uniji z EU. EU je že v preteklih dneh zavrnila predlog za carinski nadzor med Irsko in Severno Irsko. Merklova je Johnsonu dala vedeti, da je takšen dogovor zelo malo verjeten in da ima EU veto na izstop Velike Britanije iz carinske unije.

Opozicijski laburisti menijo, da je Johnsonov predlog še en ciničen poskus sabotaže pogajanj. "Boris Johnson ne bo nikoli prevzel odgovornosti, ker mu ni uspelo predlagati verodostojnega dogovora. Njegova strategija od prvega dneva je bil brexit brez dogovora," je na Twitterju zapisal Keir Starmer, ki je pri laburistih pristojen za brexit.