Zastrupitev v Gorenji vasi

FOTO: Zaradi nepravilno vgrajenega kamina skoraj ugasnilo življenje

S.R.
8. 10. 2019, 12.36
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 13.32
Deli članek:

Znanih je več informacij v zvezi z nočno dramo v Gorenji vasi, kjer so morali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom oskrbeti eno osebo, še tri so evakuirali.

Gasilska enota Gorenja vas
Nočno posredovanje v Gorenji vasi.

Kot smo poročali zjutraj, so včeraj malo po 23. uri v hiši na Poljanski cesti v Gorenji vasi posredovali gasilci in reševalci. Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom je v zdravstveni ustanovi pristala ena oseba, še tri so iz stavbe evakuirali.

Kot sporoča tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, so kriminalisti ugotovili, da je plin nastal med uporabo nepravilno vgrajenega kamina v enem od prostorov. Za odvajanje dima namreč ni bilo ustrezno poskrbljeno, zato se je ta začel kopičiti v hiši. Kos dodaja, da oseba ni življenjsko ogrožena. Preiskava še poteka, kriminalisti pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo. 

Tihi morilec

Pri PU Kranj dodajajo, da je že zelo majhna količina tega plina v zraku lahko "smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, je omotična, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku."

Ogljikov monoksid nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, kot so peči na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarnost zastrupitve s CO je tudi delovanje osebnega avtomobila v garaži ali uporaba odprtega ognja (brez ustreznega odvoda plinov) v zaprtih prostorih.Pomembno je tudi, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da so te redno kontrolirane in vzdrževane s strani pristojnih oseb.