Slaba privatizacija

Fortenova naj bi želela razkosati Mercator, upravljanje preseliti v Zagreb

B.K./STA
8. 10. 2019, 11.54
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 12.36
Deli članek:

V Fortenovi, naslednici Agrokorja, pripravljajo tajni načrt, po katerem bi skupino Mercator razbili na več različnih delov po posameznih državah, poroča portal Siol.

STA
Mercator v Novi Gorici.

Z razkosanjem bi krovna družba Mercator ostala brez vseh vzvodov upravljanja svojih svojih hčera na Hrvaškem, v Srbiji in BiH. Ti bi se v celoti prenesli v Zagreb.

Te informacije je v zadnjih dneh za Siol potrdilo več virov. Iz družbe Fortenova, ki jo vodi Fabris Peruško, na vprašanja o spremembah v upravljanju skupine Mercator za portal medtem niso odgovorili. Zanje sicer ne potrebujejo soglasja Mercatorjevih bank upnic, saj so njihova posojila vezana na krovno družbo v Ljubljani.

Mercator največji trgovec pri nas in v regiji

V Mercatorju so medtem za Siol ponovili, da je Mercator danes največji slovenski in regijski trgovec, ki je platforma za dolgoročni razvoj lokalnih in regionalnih dobaviteljev. "Uspešna izvedena finančna in poslovna prenova Mercatorja pa je tisto, kar bo, o tem smo prepričani, cenil tudi novi lastnik pri vseh bodočih odločitvah," so navedli.

Razkosanje slabo za slovenske dobavitelje

Razkosanje Mercatorja bi po navedbah portala sicer pomenilo njegovo dokončno zlitje v koncern Fortenova, ki bi prevzel nadzor nad denarnimi tokovi skupine Mercator. Močno bi tudi poslabšalo položaj slovenskih dobaviteljev.

Šlo naj bi za načrt, tako Siol, za katerega so v Zagrebu teren začeli pripravljati že lani jeseni. Takrat je delo začela posebna skupina, zadolžena za iskanje "sinergijskih" učinkov med družbami nekdanjega Agrokorjevega koncerna. Že spomladi je pripravila projekt centralizacije poslovanja vseh družb v koncernu Fortenova. Predstavniki Mercatorja v njej niso sodelovali.

Rusko Sberbank zanima le poplačilo posojila

Nov pospešek je načrt dobil, ko so lastništvo Fortenove prevzele mednarodne banke in finančni skladi. Največja lastnica koncerna je ruska državna banka Sberbank, ki jo v tej zgodbi zanima zgolj poplačilo njenega 1,1 milijarde evrov vrednega posojila. Agrokorju ga je odobrila tik pred finančnim sesutjem koncerna v letu 2017. Za to poplačilo je ključna finančna vzdržnost Fortenove, ki je v tem trenutku vprašljiva.

Za sanacijo Fortenove je tako ključen Mercator. Brez njegovega denarnega toka se finančna konstrukcija Fortenove podre. S tem pa tudi računica ruskih bankirjev, poudarja Siol.

Za prenos na Fortenovo potrebno soglasje vseh bank

Mercator je sicer še vedno v lasti starega Agrokorja, za prenos na Fortenovo je potrebno soglasje vseh bank upnic in regulatorja. NLB in Abanka naj bi za prenos Mercatorja že prižgali zeleno luč, medtem ko državni SID banka in DUTB tega nista storili in po informacijah Siola za zdaj ne nameravata izdati soglasja.

Fortenova je konec avgusta Evropski komisiji priglasila namero koncentracije lastništva Mercatorja za Slovenijo in Hrvaško. Medtem ko se slovenski varuh konkurence ni odločil za ponovno presojo širših učinkov te povezave za trge, pa je to konec prejšnjega tedna storil srbski regulator trga. Pri tem je sporočil, da "bo presojal in ugotavljal pomembna dejstva in preostale elemente, na podlagi katerih bo sprejel odločitev o morebitnih ukrepih, potrebnih za zaščito konkurence".