Pritisk

ZDA uvedle sankcije proti 28 kitajskim podjetjem in uradom

B.K./STA
8. 10. 2019, 10.51
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 10.56
Deli članek:

ZDA so na črni seznam uvrstile 28 kitajskih podjetij in drugih pravnih subjektov, ki so po njihovih navedbah vpleteni v domnevne kršitve človekovih pravic Ujgurov in drugih manjšin v avtonomni pokrajini Šindžiang.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Med podjetji, uvrščenimi na seznam, so proizvajalec opreme za videonadzor Hikvision ter podjetji Megvii Technology in SenseTime, ki se ukvarjata z umetno inteligenco.

Kot je ob uvedbi ukrepov sporočil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross, ZDA ne morejo in ne bodo tolerirale brutalnega zatiranja etničnih manjšin na Kitajskem. Subjekti na črnem seznamu - 18 uradov za javno varnost v Xinjiangu, policijska šola in osem podjetij - ne smejo kupovati ameriških proizvodov.

Muslimanske države glede Kitajskega ravnanja z Ujguri niso zaskrbljene

Medtem ko ZDA in nekatere druge zahodne države že dlje časa pritiskajo na kitajske oblasti zaradi domnevnega slabega ravnanja z večinsko muslimanskimi Ujguri pa muslimanske države glede tega na videz niso zaskrbljene

Za razliko od etničnega čiščenja muslimanskih Rohing v Mjanmaru, na katerega muslimanske države opozarjajo že dlje časa, so nekatere arabske in afriške države, med njimi tudi Pakistan, Saudova Arabija, Egipt, Združeni Arabski Emirati in Alžirija, poleti podpisale skupen dokument, ki so ga poslale Svetu Združenih narodov za človekove pravice. V njem pišejo, da so na Kitajskem "varovane temeljne človekove pravice vseh etničnih skupin."

Profimedia
Ujguri v kitajski provinci Šindžiang.

Kitajska namignila, da bo na sankcije odgovorila

Kitajske oblasti so medtem namignile, da se bodo odzvale na sankcije ameriških oblasti. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je namreč danes dejal, da bo Kitajska "obvarovala svoje interese". Ob tem je zavrnil domneve o kršitvi človekovih pravic.

Trgovinske napetosti med Kitajsko in ZDA se zaostrujejo

ZDA so odločitev o ukrepih sprejele sredi zaostrenih trgovinskih napetosti med Washingtonom in Pekingom. Največji svetovni gospodarstvi sta sredi izčrpavajoče trgovinske vojne, državi sta druga proti drugi uvedli carine na več sto milijard dolarjev blagovne menjave.

Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da se bodo v četrtek nadaljevala trgovinska pogajanja med državama. Glavni kitajski pogajalec in podpredsednik kitajske vlade Liu He se bo sestal z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem in ministrom za finance Stevenom Mnuchinom.

Ameriški pogajalci si v četrtkovih pogajanjih obetajo nekakšen dogovor, a kitajske oblasti so medtem nakazale, da niso pripravljene sprejeti mnogih omejitev, ki jim jih želijo naložiti ZDA.