Revidirano letno poročilo

Stečajni upravitelj razkril, kar doslej ni bilo javno: v Adrii vsega več, a predvsem je znatno večja izguba

S.R./STA
8. 10. 2019, 10.19
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 13.44
Deli članek:

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je na spletni strani Ajpesa v ponedeljek objavil revidirano letno poročilo družbe Adria Airways za lani, ki ga družba kljub zakonskemu roku doslej ni javno objavila.

Revizorska družba Pwc je poročilu dala mnenje s pridržkom, in sicer zaradi manevra s prodajo in najemom blagovne znamke.

Omenjeno poročilo je bilo podlaga za odločanje agencije za nadzor civilnega letalstva o ohranitvi operativne licence, rok za oddajo poročila pa so ji večkrat podaljšali. Agencija je sicer družbi licenco odvzela, ko je poslovodstvo Adrie Airways vložilo predlog za začetek stečajnega postopka. 

Kot je razvidno iz letnega poročila, so se prihodki družbe leta 2018 v primerjavi s predhodnim povečali za 12,5 odstotka na 179,08 milijona evrov, od tega prihodki od prevoza potnikov za 1,5 odstotka na 149,02 milijona evrov. Z oddajanjem letal s posadko drugim letalskim družbam je Adria lani ustvarila za več kot 17 milijonov evrov. 

Izguba iz poslovanja se je iz leta 2017 povečala s 3,35 milijona evrov na 16,19 milijona evrov, čista izguba pa s 5,44 na 18,57 milijona evrov. Lani je imela družba za 14,19 milijona evrov negativnega kapitala. "Izguba je predvsem posledica rasti cene goriva, katere negativni vpliv je znašal 7,7 milijona evrov. Prav tako je negativno vplival dodaten strošek najema letal s posadko v višini 5,5 milijona evrov," so navedli v družbi. Kratkoročne obveznosti so kratkoročna sredstva presegale za 34,7 milijona evrov. 

Prepeljala je sicer 1,23 milijona potnikov, kar je 1,5 odstotka več kot leta 2017. Zasedenost potniške kabine v rednem prometu se je zmanjšala za 3,7 odstotne točke na 64 odstotkov. Konec lanskega leta je imela družba po podatkih iz poročila 503 zaposlene, kar je bilo 26,8 odstotka več kot ob koncu predhodnega. 

Dinamično leto, polno izzivov

Poslovodni direktor Holger Kowarsch je v uvodu poročila zapisal, da je bilo leto 2018 za Adrio Airways zelo dinamično; bilo je polno izzivov in prelomnih trenutkov, leto komercialne rasti, obvladovanja in zmanjševanja tveganj pa tudi zaključevanja leta z rezultatom, s katerim ne morejo biti povsem zadovoljni, kljub temu, da je odraz še nekaterih historičnih odločitev in preteklih poslovnih potez. 

Po drugi strani pa so se v družbi po njegovih navedbah vendarle tudi uspešno prilagajali spremenjenim razmeram v letalski industriji, predvsem z usmerjanjem v storitve oddaje letal s posadko drugim letalskim družbam. Operativne odpovedi letenja in združevanja linij zaradi pomanjkanja posadk so lani povzročile kar nekaj težav. 

V skladu s prvotnim planom poslovanja za leto 2019 družba ni potrebovala dodatnih finančnih virov, saj se je v začetku leta po navedbah vodstva dogovorila z večjimi upniki za prestrukturiranje obveznosti na obdobje 24 mesecev. Ker je poslovanje v prvi polovici letošnjega leta negativno odstopalo od načrtov, je morala družba nato odpovedati več letov in pripravila revidiran plan poslovanja do konca leta 2019, v katerem je načrtovala tudi dodatni vložek denarnih sredstev s strani strateškega partnerja ter ukrepe prestrukturiranja. 

Blagovna znamka

Revizorji pa so v mnenju s pridržkom navedli, da je decembra 2016 Adria Airways prodala svojo blagovno znamko, hkrati pa podpisala licenčno pogodbo s kupcem STBE z namenom najema pravice do uporabe blagovne znamke. Nato je letalski prevoznik konec leta 2018 pripojil omenjeno družbo SBTE, zato revizor meni, da Adria Airways pravzaprav dejansko nikoli ni izgubila nadzora nad blagovno znamko. V skladu s tem tudi računovodska obravnava, uporabljena za leto 2016, ni privedla do poštenega prikaza ekonomske vsebine teh dogodkov.