Pisane nadloge

V Madridu se pripravljajo na "human zakol" skobčevk

B.K.
8. 10. 2019, 12.31
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 12.36
Deli članek:

Barvite ptice so preplavile mesto. V strahu pred boleznimi in drugimi nevarnostmi, bodo njihovo število zmanjšali, poroča britanski časnik The Guardian.

Profimedia
Sončevi skobčevki

Mestni svet španske prestolnice Madrid ima dovolj barvastih ptičev. Skobčevke, ki izvirajo iz Argentine, so v nekaj letih namreč preplavile nebo nad Madridom in drevesa v njem. Leta 2005 je teh ptic, ki so si jih prebivalci omislili za domače živali, bilo okoli 1.700. Danes jih je kar 2.000.

Čeprav so ptice nenavadnih, raznovrstnih barv in lepo pojejo, so za prebivalce preveč. Mestne oblasti se sedaj bojijo, da bi lahko začele prenašati nalezljive bolezni, prav tako pa so problematična njihova gnezda, ki lahko v nekaj letih dosežejo maso tudi do 200 kilogramov. "To predstavlja nevarnost za drevesne veje pa tudi za ljudi, na katere lahko gnezda padejo," je mestni svet zapisal v izjavi.

Lokalne oblasti so se zato povezale s Špansko ornitološko skupnostjo, združenjem poznavalcev ptic, ki bodo pomagali pri odvzemu živali iz okolja. Koliko ptic bodo usmrtili, zaenkrat še ni znano, a to gotovo ne bodo vse, so dejali svetniki.

Odvzem bodo zagotovili s "humanim zakolom" in sterilizacijo ptičjih jajc.