Preizkus podmorniške rakete pomeni, da lahko Severna Koreja izstreljuje rakete tudi daleč zunaj svojega ozemlja.

Novo vrsto raket Pukguksong-3 so izstrelili vertikalno s platforme v zalivu Wonsan. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je čestital vpletenim v izstrelitev, ki ni imela slabega vpliva na varnost sosednjih držav.

Iz generalštaba južnokorejske vojske so sporočili, da je raketa letela okoli 450 kilometrov in dosegla višino 910 kilometrov, zatem pa padla v Japonsko morje na območju japonske izključne gospodarske cone.

Izstrelitev rakete, ki lahko nosi jedrsko konico, je enajsti severnokorejski raketni preizkus letos.

Severna Koreja je raketo izstrelila dan po tem, ko sta Pjongjang in Washington napovedala nove delovne pogovore o severnokorejskem programu jedrskega orožja ta teden. Kje naj bi pogovori potekali, ni razkrila niti ameriška niti severnokorejska stran. Prav tako niso navedli drugih podrobnosti.

Pjongjang in Washington si že nekaj časa prizadevata za oživitev pogovorov o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah, ki so zastali februarja po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Trump in Kim sta se za oživitev pogovorov dogovorila junija, ko sta se sešla na demilitariziranem območju med Korejama.