Priložnost

V novem avstrijskem parlamentu tudi koroška Slovenka

G.G./STA
30. 9. 2019, 13.18
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 13.20
Deli članek:

V novem sklicu avstrijskega parlamenta bo tudi koroška Slovenka Olga Voglauer, predsednica Zelenih avstrijske Koroške. To je po ocenah predstavnikov manjšinskih organizacij dobra novica za slovensko manjšino, upajo pa tudi, da bodo Zeleni z zmagovalno ljudsko stranko (ÖVP) lahko oblikovali vladno koalicijo.

Facebook
Koroška Slovenka Olga Voglauer, predsednica Zelenih avstrijske Koroške.

Zeleni so se na nedeljskih parlamentarnih volitvah znova uvrstili v parlament. Po rezultatih vzporednih volitev so se uvrstili na četrto mesto. Prejeli so med 12 in 14 odstotkov glasov in bodo imeli 27 poslancev, kar bi bilo dovolj, da bi sestavili vladno koalicijo z ÖVP, ki je s Sebastianom Kurzem na čelu jasna zmagovalka volitev s 37 odstotki glasov.

Na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati (SPÖ) z okoli 22 odstotki podpore in svobodnjaki (FPÖ) na tretjem z med 16 in 17 odstotkov podpore. Obema strankama je podpora padla glede na zadnje volitve leta 2017, FPÖ kar za deset odstotnih točk. V nationalratu pa bo tudi liberalna stranka Neos, ki naj bi prejela med sedem in osem odstotkov podpore.

Na Dunaju glas za pravice avtohtonih manjšin v Avstriji

Predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, Gabriel Hribar je izrazil zadovoljstvo, da je FPÖ "končno prejela račun, ki si ga je zaslužila po vseh škandalih". "Zelo smo veseli, da so uspele male stranke, predvsem Zeleni, z odličnim povratkom v parlament," je dejal in izrazil zadovoljstvo, da se je v parlament uspelo uvrstiti tudi Voglauerjevi, ki je sicer članica Enotne liste.

Tudi predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug je zadovoljen z uvrstitvijo Voglauerjeve v parlament. Prepričan je, "da bo naša prizadevanja zelo energično prenesla na zvezno raven".

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je dejal, da ga uspeh ÖVP ni presenetil, je pa zelo vesel zaradi uspeha Zelenih. "Za koroške Slovence in vse manjšine v Avstriji je tudi izrednega pomena, da v parlament prihaja koroška Slovenka Olga Voglauer in s tem po dolgem odmoru spet glas za pravice avtohtonih manjšin v Avstriji," je dejal.

Sadovnik je tudi izrazil pričakovanje, da bodo ÖVP in Zeleni poskušali sestaviti vlado. Manjšinsko vprašanje bi pri tem lahko odigralo pomembno vlogo, je prepričan. Napovedal je, da bo SKS vsem strankam v parlamentu sporočila "jasno pričakovanje, da bi moralo zdaj priti do radikalnih pozitivnih sprememb v korist avstrijskih manjšinskih jezikov, sicer te raznolikosti v Avstriji v prihodnosti ne bo več".

Prav tako je Jug mnenja, "da bi bili Zeleni, če bi bili v koaliciji, garant za pravice narodne skupnosti", čeprav poudarja, da kot slovenska narodna skupnost ne bodo imeli velikega vpliva na to, kakšna koalicija bo. "Pomembno bo, da bomo povsod iskali partnerje," je dejal Jug.

Kurz izbira med tremi strankami

Tudi Hribar upa, da bodo ÖVP in Zeleni sklenili vladno koalicijo, čeprav ni želel preveč napovedovati, kaj bodo prinesla koalicijska usklajevanja. "Mislim, da je za bodočega kanclerja Kurza ta nova možnost, da lahko tudi z Zelenimi oblikuje vladno koalicijo, zelo presenetljiva in na to sploh ni bil pozoren," je dejal.

"Vse izjave v zadnjih tednih so bile usmerjene proti svobodnjakom, a so se ti bolj ali manj že sami izvzeli iz igre za vladno koalicijo. SPÖ in ÖVP pa so si precej navzkriž, tako da tudi tu ne pričakujem kakšnega uspeha. Ampak Kurz zdaj lahko izbira med tremi strankami, zato je še vse odprto," je dejal Hribar.