Odpovedani vsi leti

Minister Počivalšek o usodi Adrie: edini možen scenarij je stečaj, potem se odpirata dve varianti

G.G.
30. 9. 2019, 12.41
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 14.53
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da država neodgovornim lastnikom Adrie Airways ne namerava pomagati niti s centom. Edini možni scenarij je zato po njegovem stečaj.

Bobo
V Adrio bi morali najprej vložiti 28 milijonov evrov, pravi Počivalšek. In to le, da bi letala bila spet v zraku, ostalo pa bi še veliko dolgov.

Bobo
Počivalšek je ob tem spet okrcal "neodgovornega" lastnika in vodstvo podjetja, saj Adria še vedno ni objavila revidiranega finančnega izkaza za lani.

Dolg Adrie Airways je še višji od pričakovanega (po neuradnih podatkih okoli 90 milijonov evrov), zato država po Počivalškovih besedah tako neodgovornemu lastniku, nemškemu skladu 4K Invest, ne bo pomagala. Z vstopom bi država prevzela nase velik dolg, lastniku pa bi omogočili, da se izogne odgovornosti za nastalo situacijo. »To bi bilo neodgovorno do državljanov in proračuna,« je dodal Počivalšek.

»Edini možen scenarij je stečaj Adrie,« je odločen minister, ki razloži, da bo trajalo kar nekaj časa, da trg uredi razmere. Po ministrovih besedah bi lahko največja evropska letalska družba Lufthansa, s katero je že imel pogovore, nadomestila sedem od 15 linij, ki pa ne bi bile tako časovno ugodne in koristne za slovensko gospodarstvo in državo. »Če so zdaj letalo z Brnika odletela ob 7. uri, bodo zdaj takrat pristala in z Brnika vzletela ob 9. uri,« je ponazoril Počivalšek.

Obstaja pa še druga možnost. Po tej bi država ustavila novo letalsko družbo, s čimer bi lažje in bolje vzpostavila povezave z evropskimi mesti, kar pa bo trajalo do približno pol leta. Ob tem se je treba zavedati, tako Počivalšek, da bi bilo treba v novo podjetje vložiti od štiri do pet milijonov evrov, doseči pa bi morali tudi politični konsenz.

"Na prvem razgovoru je Lufthansa izrazila pripravljenost sodelovati, tudi če bomo šli po drugi poti (z ustanovitvijo nove družbe, op. p.), sicer ne lastniško, ampak v povezovalnem smislu," je povedal minister in dodal, da je bila Adria v zadnjem obdobju močna pri povezovanju Balkana z Ljubljano in nato z evropskimi letališči. "Gre za pomembno število potnikov, za katero so zainteresirani ostali prevozniki," je dodal.

Prepoved letov

Agencija za civilno letalstvo je medtem danes Adrii Airways izdala ustno odločbo, da ji od danes od 12. ure prepoveduje izvajanje letalskih operacij z letalom bombardier CRJ 900 (z registrsko oznako S5-AAK). Razlog za odločbo je odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca in posledično izbrisa najemnika Adrie Airways iz Registra zrakoplovov RS kot uporabnika navedenih letal, so sporočili iz agencije.

Adria je medtem odpovedala vse današnje in torkove lete.