Atlantski ocean

FOTO: Po brodolomu hrvaški kapitan še vedno pogrešan: "Mama bo umrla od žalosti"

R.T.
30. 9. 2019, 11.28
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 14.57
Deli članek:

Vlačilec je potonil, deset članov posadke je še vedno pogrešanih. Med njimi tudi kapitan iz Šibenika.

Facebook
Dino Miškić

Sredi Atlantskega oceana še vedno poteka reševanje posadke francoskega plovila Bourbon Rhode. Med pogrešanimi je tudi hrvaški kapitan Dino Miškić. Tri člane posadke so našli v napihljivem rešilnem čolnu, deset jih še iščejo.

Razmere se umirjajo

Vlačilec, ki je izplul iz Las Palmasa na Kanarskih otokih, je bil namenjen v Gvajano v Južni Ameriki, ko ga je v četrtek, približno 1200 metrov od otoka Martinik, zajel orkan Lorenzo. V neugodnih vremenskih razmerah je krmo plovila, ki je plulo pod luksemburško zastavo, zalila voda. Vlačilec je potonil. V soboto zvečer so reševalci opazili prevrnjen rešilni čoln, v francoskem podjetju Bourbon pa so potrdili, da so z drugega rešilnega čolna – na vlačilcu naj bi bili trije – rešili tri člane posadke. Vsi trije so dobrega zdravja. Dobra novica je tudi, da se vremenske razmere na območju umirjajo.

Opazili truplo

Miškićeva žena Marijana je za 24sata dejala, da še ni vse izgubljeno in da še obstaja upanje, da njenega moža najdejo živega in zdravega. "Spremljamo dogajanje, čakamo, nimamo novih informacij. Dina in njegove mornarje iščejo s helikopterjem, letalom in desetimi ladjami, obvezana k iskanju pa so tudi plovila, ki se nahajajo v bližini. Tako da nismo izgubili upanja," je povedala. Za 24sata je spregovoril tudi njegov oče Marij Miškić, ki je dejal, da jih je novica o treh rešenih mornarjih navdala z upanjem, a dodal, da bo mama pogrešanega v primeru najhujšega umrla od žalosti.

Včeraj je sicer vodja hrvaške Uprave za pomorsko varnost Lukaš Čičovački razkril, da so reševalci v vodi opazili truplo. Vseeno število pogrešanih ostaja pri enajst, je dodal, saj jim trupla ni uspelo potegniti iz vode. Iz omenjenega podjetja pa so danes sporočili, da je reševalcem truplo, ki se je nahajalo ob prevrnjenem napihljivem rešilnem čolnu, le uspelo potegniti iz vode. O tem so že obvestili svojce pokojnika.

Trpežni in dobro opremljeni

Na tovrstnih napihljivih rešilnih čolnih je za tri do štiri ljudi hrane in vode za deset dni, opremljeni so tudi z zdravili za morsko bolezen. Pogona nimajo. Ker jih v vodo spuščajo, morajo zdržati padce tudi z višine 18 metrov. Pokrov splava morda zdržati skok človeka z višine več kot štiri metre in pol. Na pokrovu so odprtine za vstop oziroma izstop ter prezračevanje, piše 24sata. Na pokrovu se zbira deževnica. Plovilo lahko sprejme šest oseb. Opremljeno je tudi s plavajočo vrvijo, katere se lahko brodolomci oprimejo, dvema plavajočima vesloma, dvema vlečnima sidroma z vrvjo, vodotesno svetilko, piščalko, žarometov, radarskim odsevnikom, zaščitnimi oblačili, vrsto orodja in navodili za preživetje.