Sumljivo

Našli truplo estonskega bankirja, vpletenega v škandal pranja denarja

B.K.
25. 9. 2019, 11.33
Posodobljeno: 25. 9. 2019, 11.41
Deli članek:

V ponedeljek je izginil direktor estonske izpostave danske banke Danske bank, ki je vpletena v več kot 200 milijard evrov težak korupcijski škandal.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Estonec Aivar Rehe je izginil v ponedeljek. Pred tem je opozoril na domnevne grožnje s smrtjo, ki naj bi jih dobil, zaradi njegove vloge na čelu estonske podružnice danske banke Danske bank. Ta je v zadnjih desetih letih obrnila za več kot 200 milijard evrov denarja iz sumljivih transakcij, nakazanih iz držav kot so Rusija, Azerbajdžan in Moldavija. Estonski tožilci so sicer pred časom sporočili, da Rehe ni eden izmed osumljencev.

Estonska policija je v torek sporočila, da sumijo, da grožnje s smrtjo niso bile poslane 'od zunaj', temveč si jih je poslal Rehe sam. Zato so ob njegovem izginotju začeli s preiskavo njegove hiše in okolice. Našli so ga danes, po poročanju estonskih medijev naj bi na dvorišču svoje hiše storil samomor.

Preiskava proti estonski podružnici Danske bank je bila sprožena konec lanskega leta, estonsko generalno tožilstvo pa v zvezi z milijardnim pranjem denarja sumi deset uslužbencev banke.