Podhranjenost skrivali s pisanim kostumom

FOTO: Shirana slonica, ki so jo silili v nastope na festivalu, je poginila

A.S.
25. 9. 2019, 10.28
Posodobljeno: 25. 9. 2019, 10.29
Deli članek:

70-letna slonica Tikiri je poginila na Šrilanki.

Instagram
Tikiri

Tikiri je bila le ena od 60 slonov in slonic, ki so morali nastopati v okviru Parahera festivala v mestu Kandy vsako leto.

Avgusta je organizacija Save Elephant objavila fotografije shirane slonice v pisani opravi, ki jo nosi med marširanjem na paradi in obsodila zlorabo teh mogočnih živali. Predstavnik budističnega templja pa se je na obsodbe odzval z izjavo, da Tikiri pestijo prebavne tegobe. To naj bi bil vzrok podhranjenosti. Njene zdravstvene težave pa naj ji ne bi bile v breme pri nastopanju, je zatrdil.

Šrilanški minister za turizem je novinarjem BBC-ja kmalu zatem zagotovil, da Tikiri ne bo več nastopala. Veterinarji so jo oskrbeli in jo vrnili nazaj k njenemu skrbniku, bilo je zaman.

Lek Chailert, ustanovitelj omenjene organizacije je včeraj sporočil, da je slonica poginila. “Tikirino trpljenje je končano, njena duša je sedaj svobodna. Nihče ji ne more več škoditi,” je na instagramu zapisal Chailert in dodal: “Počivaj v miru Tikiri. Nikoli več se ne ozri za tem svetom, ki je bil tako krut do tebe in tvojih prijateljev”.

Skupina za zaščito pravic živali PETA je za BBC povedala, da mnogi sloni na Šrilanki živijo v podobnih ali celo slabših pogojih kot Tikiri. Tamkajšnje prebivalce in turiste so pozvali k bojkotu takšnih festivalov in jezdenja slonov. Prav tako šrilanške oblasti pozivajo k oblikovanju zakonov, ki bi živali ščitili pred zlorabo.