Canberra

Legalizacija konoplje uspela tudi v avstralski prestolnici

B.K.
25. 9. 2019, 09.58
Posodobljeno: 25. 9. 2019, 09.59
Deli članek:

V avstralski prestolnici bo za osebno uporabo kmalu legalno gojiti konopljo.

Profimedia
Nasad konoplje.

Na območju Teritorija glavnega mesta Avstralije – avstralskega ozemlja, ki obkroža prestolnico Canberro, – bo z 31. januarjem 2020 dovoljeno gojenje rastline konoplje, za potrebe lastnega uživanja. Zakon, ki ga je parlament Teritorija sprejel danes, bo polnoletnim prebivalcem glavnega mesta in predmestij dovoljeval gojenje do dveh bilk rastline ter posedovanje do 50 gramov posušenih vršičkov, poroča britanski časnik The Guardian.

Generalni tožilec Gordon Ramsay je v nagovoru regionalnemu parlamentu dejal, da je potrebno spremeniti pristop do drog in odvisnost obravnavati kot "zdravstveno vprašanje" in ne kot vprašanje "prav ali narobe". Legalizacijski zakon bo tako spremljal porast socialnih služb in ustanovitev posebnih sodišč za drogo.

Konoplja sicer v skladu s federalnimi zakoni Avstralije še vedno ni legalna, zato bi uživalci še vedno lahko imeli težave s federalnimi oblastmi. A v praksi federalni zakoni ne bodo upoštevani, je še dejal Ramsay.

Kritiki zakona opozarjajo, da bo zaradi legalizacije porastel delež psihoz pri prebivalcih, prav tako naj bi jih več vozilo pod vplivom drog. Zakon bo regionalni parlament ponovno presojal čez tri leta.

To ni prvič, da je zakonodajalec Teritorija sprejel zakon, ki je v nasprotju s federalno zakonodajo Avstralije. Leta 2013 so tako v Canberri legalizirali istospolne poroke, a je federalna vlada zakon povozila. Podobno se je zgodilo še leta 1995, ko je Teritorij, v neskladju s federalno zakonodajo, legaliziral evtanazijo.