Žvižgač

Snowden opozarja: "Če padem skozi okno, so me potisnili"

B.K.
14. 9. 2019, 10.19
Posodobljeno: 14. 9. 2019, 10.22
Deli članek:

Ameriški žvižgač je opozoril, da če ga najdejo mrtvega, vzrok gotovo ne bo samomor.

Profimedia
Snowden od leta 2013 živi v Rusiji, kjer so mu zagotovili politično zatočišče.

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je leta 2013 v javnost spravil podatke o obsežnem nadzoru, ki ga izvaja ameriška obveščevalna agencije NSA, je v intervjuju za dva nemška časnika izrazil upanje, da bo nemčija sprejela njegov poziv in prošnjo za azil.

»Če bi mi Nemčija odobrila azil, to ne bi bilo dojeto kot sovražno dejanje usmerjeno proti Združenim državam [Amerike],« je dejal Snowden v pogovoru za časnik Die Welt. Ob tem je izrekel tudi nekaj kritik na račun Nemčije in Francije, ker mu azila doslej še nista odobrili. »Vladi teh dveh držav sta iskali razloge, s katerimi bi ustavili moj prihod.«

Nekdanji sodelavec NSA že zadnjih šest let živi v Rusiji, kjer se skriva pred represivnim aparatom Združenih držav Amerike, ki so ga označile za sovražnika države in obtožile vohunjenja.

Za revijo Der Spiegel pa je Snowden dejal tudi, da v primeru, da ga najdejo mrtvega, to ne bo posledica samomora. »To je pomembno. Ne zdaj ne nikoli prej nisem bil samomorilen. Imam filozofsko pozicijo proti ideji samomora. Če padem skozi okno, ste lahko prepričani, da so me potisnili,« je povedal Snowden.