Bo vlada zahtevo odobrila?

Nov udarec Johnsonu: britanski poslanci od vlade zahtevajo objavo načrtov o brexitu brez dogovora

A.S./STA
9. 9. 2019, 22.02
Posodobljeno: 9. 9. 2019, 22.02
Deli članek:

Spodnji dom britanskega parlamenta je nocoj s tesno večino sprejel predlog, s katerim od vlade zahteva, naj do srede objavi dokumente o oceni vplivov brexita brez dogovora, pa tudi o komunikaciji med vladnimi uradniki v zvezi s prekinitvijo dela parlamenta.

Reuters
Boris Johnson

Gre za nov udarec premierju Borisu Johnsonu. Pred nocojšnjim vnovičnim glasovanjem o sklicu predčasnih parlamentarnih volitev, ki ga je zahteval premier, so poslanci tako na nujni razpravi sprejeli predlog nekdanjega torijca, sedaj pa neodvisnega poslanca Dominica Grieva. Predlog so podprli s 311 glasovi proti 302.

Grieve je zahteval objavo vladne komunikacije v zvezi s prekinitvijo dela parlamenta, ki naj bi za pet tednov začela veljati po glasovanju o volitvah. S temi podatki naj bi dobili vpogled v razloge za to, za nekatere poslance sporno odločitev premierja, saj bo delo parlamenta prekinjeno do 14. oktobra, to je dva tedna pred načrtovanim brexitom 31. oktobra.

Od vlade poslanci zahtevajo tudi objavo vseh dokumentov v povezavi z operacijo Yellowhammer, načrtom vlade za brexit brez dogovora, s katerim so bili ministri seznanjeni konec julija. Zahtevo je Grieve utemeljil s tem, da bodo dokumenti omogočili poslancem "razumevanje tveganj in seznanitev javnosti z njimi", poroča britanski BBC.

BBC ob tem navaja, da ni jasno, ali bo vlada zahtevo izpolnila.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nato odprl nujno razpravo o implementaciji zakona o preprečitvi brexita brez dogovora, ki po kraljičinem podpisu velja od danes.

Zakon od premierja Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora.