Na Debelem rtiču v okviru Rotary kampa že enajsto leto potekajo terapevtske počitnice, namenjene mladim s posebnimi potrebami in njihovim spremljevalcem oziroma staršem.

Samo koprski rotarijci so v tem času za 465 udeležencev terapevtskih počitnic zbrali 370.000 evrov in vložili blizu 6500 ur prostovoljnega dela, da so gostili 242 mladih s posebnimi potrebami in prav toliko njihovih spremljevalcev. Skupaj s partnerji iz miljskega kluba so organizirali počitnice več kot tisočim udeležencem in vanje skupaj vložili več kot 800.000 evrov, so sporočili iz Rotarijskega kluba Koper. Od začetkov pa do danes so organizatorji pobližje spoznali življenje in težave družin, ki jih gostijo. Tako so februarja na Debelem rtiču organizirali strokovno slovensko-italijansko konferenco z naslovom Za nami – Dopo di noi. Med največje skrbi staršev sodi namreč bojazen, kako bo poskrbljeno za pomoč osebam s posebnimi potrebami, ko staršev ne bo več ali jim družina ne bo mogla več omogočati pomoči. Na konferenci so si strokovnjaki in politiki z obeh strani meje izmenjali izkušnje in mnenja o tem, kaj je treba na tem področju v zakonodaji izboljšati.

Rotary
Rotary Koper
Urnik dejavnosti

VSE VEČ JE MLADIH

Z udeleženci letošnjega kampa sodeluje ekipa strokovnjakov, ki vključuje klinično psihologinjo, muzikoterapevta in socialno delavko. Kamp se je v 11 letih precej razširil in je ponovno organiziran v dveh tednih. Prvega priredijo miljski rotarijci za mlade in starše iz Italije, drugega pa koprski rotarijci za udeležence iz Slovenije in Hrvaške. Med prostovoljci se povečuje delež mladih in študentov. Tako bo letos za skupno 42 mladih in njihovih staršev iz Slovenije in Hrvaške izmenično skrbelo 27 prostovoljcev, od tega 12 mladih rotarijcev in študentov zdravstvenih fakultet Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Ves teden jih bodo spremljali in sodelovali pri družabnih aktivnostih ter drugod. V programu sodelujeta tudi Glasbena šola Koper in Univerza na Primorskem z Arheološkim parkom Simonov zaliv.