Napredovanje

Sirske vladne sile obkolile točko turške vojske v Siriji

B.K./STA
23. 8. 2019, 15.33
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 15.34
Deli članek:

Sirske vladne sile so danes obkolile nadzorno točko turške vojske v kraju Morek, potem ko so na severu pokrajine Hama prevzele nadzor nad več mesti in vasmi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Profimedia
Sirska vojska

"Režimske sile so obkolile turško opazovalno postajo v kraju Morek, potem ko so v tem žepu prevzele nadzor nad drugimi kraji in vasmi," je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Turčija je na severozahodu Sirije vzpostavila 12 nadzornih točk, potem ko je bil med Moskvo in Ankaro lani dosežen dogovor o vzpostavitvi varnostnega območja v pokrajini Idlib ob meji s Turčijo, ki je zadnja velika utrdba upornikov proti Asadovemu režimu.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je že opozoril, da turške enote nadzorne točke na severozahodu Sirije ne bodo zapustile.

"Mi smo tam ne zato, ker ne moremo oditi, temveč zato, ker ne želimo oditi," je dejal na tiskovni konferenci v Libanonu.

V ofenzivi sil sirskega predsednika Bašarja al Asada v pokrajini Idlib so se sirski uporniki in islamistični borci v torek umaknili s ključnih območij na severozahodu države, mesto Morek pa je tako obkroženo z vladnimi silami.

Ankara je že v torek opozorila, da ne bo zapustila nobene od nadzornih točk in opozorila Damask, naj se "ne igra z ognjem". "Storili bomo vse, kar je potrebno, da bomo zagotovili varnost naših vojakov na opazovalnih postajah," je dejal zunanji minister Cavusoglu.

Pokrajina Idlib z okoli tremi milijoni prebivalcev bi morala biti sicer v skladu z lani sklenjenim dogovorom v okviru turško-ruske tamponske cone pod zaščito, vendar jo sirske enote ob pomoči ruskih sil vse od konca aprila silovito bombardirajo

Pri tem je bilo po navedbah observatorija ubitih več kot 900 civilistov. Po podatkih ZN so letalski napadi in obstreljevanje zadeli tudi več deset zdravstvenih ustanov, več kot 400.000 ljudi pa je bilo primoranih zapustiti svoje domove.

Vojna v Siriji, ki je izbruhnila po nasilnem zatrtju protivladnih protestov marca 2011, je doslej terjala več kot 370.000 mrtvih. Zaradi posredovanja rivalskih tujih sil se je razvila v kompleksen konflikt z množico front, ki so z domov pognale na milijone ljudi.