Jedrska energija

Šarec razburil Avstrijce - odločno so proti širitvi krške nuklearke

B.K./STA
23. 8. 2019, 14.38
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 14.44
Deli članek:

Besede premierja Marjana Šarca o potrebi po postavitvi drugega bloka Nuklearne elektrarne v Krškem so vznemirile Avstrijce. "To je nesprejemljivo," je dejal namestnik štajerskega deželnega glavarja Michael Schickhofer iz stranke SPÖ. Prvi mož koroških svobodnjakov Gernot Darmann pa je napovedal "množično nasprotovanje" projektu.

STA
Kaj pa zdaj?

Schickhofer je zvezno vlado na Dunaju pozval, naj takoj ukrepa in naveže pogovore z vlado v Ljubljani, da bi preprečili Šarčevo namero. "Nuklearko v Krškem bi morali odklopiti rajši danes kot jutri. V nobenem primeru ne sme proti do njene razširitve," je dejal Štajerec in opozoril, da nuklearka v Krškem poleg tega stoji na potresnem območju.

Foto: Nebojša Tejić/ STA
Premier Marjan Šarec je obiskal NEK

"Potrebujemo nacionalno in evropsko zavezništvo proti širjenju jedrske elektrarne. Združiti moramo vse sile, da preprečimo nadaljnjo širitev jedrskih elektrarn," je dejal Schickhofer.

Darmann pa je v pisni izjavi zapisal, da od deželnega glavarja Petra Kaiserja (SPÖ) pričakuje uradni protest koroške deželne vlade. Hkrati je politik iz vrst FPÖ nagovoril tam živeče zamejske Slovence: "Slovenske organizacije pozivam, naj zavzamejo jasno stališče glede vprašanja jedrske elektrarne Krško in uveljavijo svoj domnevni vpliv."

Šarec je potrebo po postavitvi drugega bloka krške nuklearke omenil v četrtek ob obisku v Krškem. "Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal. Obstoječi blok je bil zgrajen v času nekdanje Jugoslavije in obratuje od leta 1983.

Na ministrstvu za infrastrukturo sicer pravijo, da ni še ničesar odločeno. Konkretni pogovori o potrebnosti novih energetskih objektov se bodo začeli šele, ko bo pripravljen nacionalni energetski in podnebni načrt.