Fekalije v morju na Hrvaškem

Otroci imajo gnojne kožne okužbe: »Na plažo odslej z antibiotikom«

A.S.
22. 8. 2019, 14.04
Posodobljeno: 22. 8. 2019, 14.24
Deli članek:

V okolici Zadra so zabeležili dva primera iztekanja fekalij v morje, piše hrvaški portal Index. Več otrok ima kožne okužbe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvaški mediji so sprva poročali o primeru iz naselja Vinjerac pri Posedarju. Tam so se fekalije iz greznic izlivale v morje, zato naj bi se trije otroci okužili s stafilokokom - prišlo naj bi do gnojne okužbe, ki se imenuje impetigo.  Sedaj pa o podobnih težavah poročajo tudi iz naselja Sali na Dugem otoku.

»Že nekaj časa v uvali Sašćica, na območju mesta Sali, na površini morja plavajo fekalije,« je povedal bralec portala Zadarski list. Dodal je, da je pretekli teden zaradi kožne infekcije svojega otroka odpeljal k zdravniku, tam pa je izvedel, da ima okoli 20 otrok kožno okužbo impetigo. Izpostavil je, da na tem območju veliko hiš nima urejenega kanalizacijskega sistema, fekalije pa naj bi se izlivale neposredno v morje. »Na plažo ni treba več nositi olja za sončenje, temveč antibiotik,« je povedal bralec.

»Tamkajšnja zdravnica nam je zatrdila, da gre za posamezne primere, ki jih imamo vsako leto na različnih lokacijah in ne za epidemijo. Preverjamo kakovost morske vode in ne spomnim se, da bi imeli primer, kjer bi bile vrednosti višje od tistih običajnih,« so za Index povedali iz Službe za epidemiologijo pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar. Izpostavili so, da ne morejo potrditi, da so se otroci okužili v morju. Meščani pa so prepričani, da je vzrok infekcij v izlitih fekalijah.