Med ogledom tekme lige prvakov

Pretepeni srbski lastnik lokala v Kninu o načrtnem napadu

G.G./STA
22. 8. 2019, 12.47
Posodobljeno: 22. 8. 2019, 12.55
Deli članek:

»Vstopili so zamaskirani, videle so se jim samo oči. V rokah so držali palice. Zakričali so: »Majku vam j…m, Zvezdo gledate«.

STA
Fotografija je simbolična

To so besede Borisa Petka, lastnika lokala Buffet Petko v Uzdolju pri Kninu. Tako je za hrvaške medije začel opis včerajšnjega napada v njegovem lokalu. Približno 20 gostov, med njimi so bili tudi ženske in otroci, je gledalo kvalifikacijsko tekmo za ligo prvakov med Crveno Zvezdo in švicarskim klubom Young Boys.

»Sledil je kaos,« se spominja Petko, ki je razložil, da so nekateri gostje zbežali, nekateri pa niso uspeli in so postali tarča nasilnežev. Eden izmed njih naj bi imel v rokah tudi mačeto. Hrvaška policija je danes potrdila, da je bilo v lokalu poškodovanih pet gostov, med njimi tudi devetletni deček. Vse so oskrbeli v kninski bolnišnici. Medtem je policija že prijela več osumljencev in jih zaslišala.

Petko meni, da je bil napad načrtovan. Enega od napadalcev je že pol ure pred »incidentom« opazil v lokalu. Kot kaže, pravi Petko, je bil v izvidnici. »To se je zgodilo le zato, ker sem Srb. Še sreča, da so bili v lokali državljani ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije. Zato upam, da bosta policija in sodstvo opravila svoje delo,« zaključuje Petko, ki se najbolj boji, da bi lahko dogodek zaznamoval otroke.

Napadli že vaterpoliste in sezonske delavce

Saborski poslanec vladne Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in predsednik krovnega združenja Srbov na Hrvaškem, Srbskega narodnega sveta (SNV) Boris Milošević je danes na svojem Facebook profilu ocenil, da gre za še en sovražen zločin proti srbski manjšini na Hrvaškem. Meni, da ni šlo za obračun med navijači, temveč napad na goste lokala, med katerimi so bili tudi ženske in otroci.

Spomnil je, da sta napada na območju Knina nadaljevanje sovražnih zločinov, kot sta letos že bila napada na vaterpoliste Crvene zvezde v Splitu ter na sezonske delavce srbske narodnosti iz Vukovarja na otoku Braču. Napadalci v Splitu in na otoku Braču so bili pripadniki navijaške skupine Torcida, ki podpira nogometni klub Hajduk iz Splita.