Do spopada je prišlo, ko je policija ob podpori paravojaških skupin v torek iskala skrajneže v kašmirski pokrajini Baramula. Policija je zasegla tudi orožje in strelivo ter material, ki naj bi dokazoval, da je bil skrajnež član islamistične stranke Laškar-e-Taiba, ki ima sedež v Pakistanu.

Pakistan je medtem v torek obtožil indijsko vojsko, da je v streljanju preko meje nadzora v pakistanskem delu Kašmirja ubila tri civiliste. Indijska tiskovna agencija je medtem poročala, da je pakistanska vojska v torek streljala na položaje indijske vojske in vasi ob tej meji in da je bil ubit indijski vojak, štirje pa so bili ranjeni.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je že izrazil pripravljenost, da posreduje v sporu med državama, je to znova ponovil v torek. Dejal je, da se bo ob robu vrha skupine G7 konec tedna v Franciji o tem pogovarjal z indijskim premierjem Narendro Modijem. "Kašmir je zelo zapleten kraj. Imate hindujce in imate muslimane in ne bi rekel, da se dobro razumejo," je dejal v Beli hiši.

Pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši pa je v torek napovedal, da bo Pakistan spor med državama o Kašmirju čim prej predložili Meddržavnemu sodišču (ICJ) v Haagu. Po navedbah lokalnih medijev naj bi se v primeru osredotočili na "kršitve človekovih pravic in genocid v zasedenem delu Kašmirja".

Odkar je New Delhi v začetku avgusta večinsko muslimanski indijski zvezni državi Džamu in Kašmir v indijskem delu pokrajine z odlokom odpravil poseben status in ga razdelil na dve upravni enoti, so na območju prijeli najmanj 4000 ljudi. Omejili so tudi svobodo gibanja in komunikacije. Na območje je New Delhi poslal tudi močne vojaške okrepitve.

V Pakistanu so prepričani, da je odprava avtonomije v delu Kašmirja uperjena proti tamkajšnjemu muslimanskemu prebivalstvu in namenjena spreminjanju etnične strukture s strani hindujskega nacionalista Modija.

Indija in Pakistan, jedrski velesili, si od neodvisnosti od Velike Britanije leta 1947 delita Kašmir, čeprav si ga lastita v celoti, zaradi katerega sta se doslej že dvakrat zapletli v vojno.