vojna proti drogam

Prohibicija ni uspela: mehiško sodišče dovolilo uporabo kokaina

B.K.
21. 8. 2019, 10.57
Posodobljeno: 21. 8. 2019, 11.03
Deli članek:

Sodba ne dovoljuje prodaje droge, dovoljuje pa njeno uporabo.

Reuters
Listi koke, iz katerih pridelujejo kokain.

Sodišče v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico je razsodilo v prid dvojici, ki sta zaprosila za dovoljenje za rekreativno uporabo kokaina, enega izmed najbolj znanih in razširjenih stimulansov, ki ga pridobivajo iz listov južnoameriške rastline koka. Mehiška vlada je razsodbo poslala na preverbo na višje sodišče.

Gre za poskus civilnodružbenih organizacij, da bi v Mehiki zaključili s krvavim in nasilnim obdobjem takoimenovane "vojne proti drogam", ki po mnenju mnogih strokovnjakov ni prinesla želenega učinka.

"Mehika se je zadnjih 13 let osredotočala na izvajanje nasilne vojne proti tem substancam in rezultati ne bi mogli biti slabši," je za nemško radiotelevizijo DW dejala generalna direktorica skupine Mehika združena proti kriminalu (MUCD) Lisa Sanchez. "Nasilje se je potrojilo, uporaba drog se povečuje, število kriminalnih organizacij, ki služijo zaradi nelegalnosti drog pa se je prav tako znatno povečalo. Zato uporabljamo vsa orodja, ki jih imamo na dosegu, da bi vzpodbudili debato o potrebi po reformi politike do drog in definirali bolj učinkovito varnostno politiko."

Razsodba sicer ne more imeti zakonodajnih učinkov, so prepričani v mehiški vladi. Za to bi moralo biti vzpostavljeno tribunalno razsodišče, sestavljeno iz več sodnikov, ki bi se strinjali z odločitvijo. A civilnodružbene organizacije se ne omejujejo na trenutno legalno stanje pač pa želijo koreniteje pristopiti k uveljavitvi razumnejših politik do drog.