"Urad, pristojen za izdajo potnih listov, je začel sprejemati prošnje žensk, starejših od 21 let, za izdajo ali obnovo potnih listov in potovanje iz kraljevine brez dovoljenja," je urad sporočil na Twitterju.

Spremembe, ki jih je Rijad napovedal v začetku meseca, mehčajo dolgoletni sistem skrbništva, v skladu s katerim pravne in zasebne odločitve žensk sprejemajo njihovi moški sorodniki - očetje, bratje, strici, možje in sinovi.

Po sistemu skrbništva imajo ženske v Savdski Arabiji zelo omejene pravice glede zasebnega življenja. Tako se ne morejo poročiti brez dovoljenja moškega skrbnika. Tudi vlogo za potni list so lahko doslej ženske v Savdski Arabiji oddale le s privoljenjem moškega varuha.

Savdske ženske imajo po novem tudi pravico do registracije rojstev, porok ali ločitve in pravico do skrbništva nad mladoletnim otrokom. Prav tako širijo njihove zaposlitvene možnosti.

Kljub temu pa bodo za ženske še naprej veljale številne omejitve. Še naprej bodo na primer potrebovale soglasje moškega skrbnika, če se bodo želele poročiti.

Konservativna Savdska Arabija v zadnjem času skuša v svetu ustvariti novo, ženskam prijaznejšo podobo. Največja sprememba v zadnjih nekaj letih se je zgodila lani, ko so ženskam s 24. junijem dovolili, da lahko vozijo avtomobile. Mehčanje pravil za ženske v savdski družbi spremljajo mešani odzivi.