Junaški Britanci

VIDEO: Tako so zbili na tla mladeniča, ki je po prvem napadu na ulici mahal z mesarskim nožem

G.G./STA
13. 8. 2019, 13.22
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 13.26
Deli članek:

V središču Sydneya je 21-letni Avstralec Mert Nay z mesarskim nožem zabodel naključno mimoidočo žensko. Ustavili so ga trije pogumni moški.

Twitter
Tako so zadržali 21-letnega Merta Naya.
Junaška trojica, ki je podrla na tla napadalca, prihaja iz Manchestra v Angliji. »V takšnem trenutku ne razmišljaš, le reagiraš. Vsi smo ga lovili, največ zaslug pa gre Luku, ki ga je zbil na tla,« je dejal Lee Cuthbert

Napad se je pripetil okoli 14. ure po lokalnem času. Nay, domačin iz zahodnega dela Sydneya, je 41-letno žensko, ki je ni poznal, v hotelu CBD zabodel v hrbet, nato pa dobrih pet minut divjal po ulici in naposled zlezel na streho enega od avtomobilov. »Za trenutek sem 'zmrznil'. Upal sem, da ni opasan z eksplozivom,« je za Nine News Sydney razlagal taksist, ki je imel nad glavo ponorelega mladeniča. Taksist je že v naslednje hipu speljal, tako da je moral Nay skočiti s streho. 

Še vedno je držal v rokah nož in še vedno je kričal »Allahu Akbar« (Bog je velik) in »Ustrelite me. Ustrelite me v to prekleto glavo.« Mladenič je bil več kot očitno onkraj »razuma«, kot takšen pa skrajno nevaren za mimoidoče. Zadevo so v roke vzeli pogumni ljudje na ulici. Stekli so za Nayem in ga podrli na tla. Na glavo so mu poveznili zaboj za mleko, čez telo pa še stol. Čez nekaj minut so ga v svoje roke vzeli policisti.

Je umoril 21-letnico?

V ulici, kjer je napadalec zabodel 41-letno žensko, so v enem od stanovanj našli še mrtvo 21-letno žensko. Umrla je zaradi številnih vbodnih ran. Predstavnik policije zvezne države Novi Južni Wales Mick Fuller je dejal, da sta dogodka najverjetnje povezana. To žensko je namreč Nay poznal.

Policisti so potrdili, da je napadalec imel pri sebi USB ključek z vsebinami, ki so povezane z množičnimi uboji na Novi Zelandiji in v ZDA. Toda, mladenič je deloval sam, policisti so ga doslej poznali le zaradi manjših prekrškov, potrjeno pa je, da je imel psihične težave.

Profimedia
Luke in Paul O'Shaughnessy, dva izmed Britancev, ki so ukrotili napadalca.