Ob vozilu so se ustavljale razne osebe, potekala pa je tudi ročna izmenjava. Zaskrbljeni občani so dogodek prijavili policiji, ki je takoj posumila na možnost preprodaje droge. Koprski policisti in kriminalisti so avtomobil hitro izsledili in ugotovili, da je za volanom sedel 25-letnik z območja Kopra, družbo pa sta mu delala še 28-letnica iz Vrhnike in 22-letnik iz okolice Kopra. 

Pod voznikovima nogama so odkrili še v folijo zavito plastenko z neznano tekočino in prazno injekcijsko brizgalko. Ena brizgalka, ki jo je odvrgel 22-letnik, je končala pod vozilom. V prtljažniku so našli še tri enake plastenke z neznano tekočino. Policisti so vse predmete zasegli in 25-letnika zaradi suma pečanja z drogo privedli na policijsko postajo. 

Na koprskem oddelku za kriminalistično tehniko so prozorno tekočino testirali in ugotovili, da gre za prepovedno drogo GBL (gama-butirolakton), ki je, kot pojasnjujejo pri PU Koper, »intramolekularni ester GHB (Gama-hidroksi butirat).« Policisti so 25-letniku zasegli približno tri litre in 329 mililitrov droge GBL. Za 48 ur so mu odvzeli prostost in v tem času v njegovem domovanju opravili še hišno preiskavo. Tam so našli še koščke odlomljenih tablet različnih barv, ki so vsebovale MDMA, 0,12 grama droge MDMA, dober gram in pol amfetamina, dve plastenki, najverjetneje napolnjeni z drogo GBL, ter mobilni telefon in dva računalnika. Zasežena droga bo romala v nacionalni forenzični laboratorij. 

Preiskovalni sodnik je zoper 25-letnika odredil pripor, grozi pa mu od 1 do 10 let zapora. 

gbl, zaseg, koper
PU Koper
Zasežene plastenke s prozorno tekočino.

Kaj sta GBL in GHB?

Policisti še pojasnjujejo, kaj sta GBL in GHB. »GBL je derivat GHB oziroma intramolekularni ester GHB, ki je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog razvrščen v skupino III. GBL je farmakološko neaktivna spojina in se v telesu spremeni v aktivni GHB. GBL se uporablja kot industrijsko topilo in ima glede na stopnjo čistosti različen vonj, v nerazredčenem stanju pa draži sluznico. Učinki zaužitja GBL so enaki učinkom GHB. 

V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t.i. date-rape drug). 

GHB in njegovi derivati na vsako osebo delujejo drugače. Mešanje GBL z depresorji (alkoholom, benzodiazepini, opiati) je lahko smrtno nevarno.«