"Odpoklicali bomo svojega odposlanca iz New Delhija in poslali nazaj njihovega odposlanca," je dejal pakistanski zunanji minister Šah Mehmud Kureši. Vlada v Islamabadu pa je medtem sporočila, da Pakistan prekinja dvostranske trgovinske odnose z Indijo.

Pakistan je tudi sporočil, da bo zahteval sklic zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o Kašmirju. Odločitev Indije pa je označil za nezakonito in enostransko potezo.

Indija je v ponedeljek z odlokom odpravila poseben status indijskemu delu regije Kašmir. Na območju je zdaj omejeno združevanje ljudi ter prekinjena dostop do interneta in telefonskega omrežja.

Indija ima v Kašmirju sicer nameščenih okoli 700.000 vojakov. Kašmir je razdeljen med Indijo in Pakistanom od razglasitve neodvisnosti držav od Velike Britanije leta 1947. Obe državi si ga lastita v celoti, a vsaka upravlja z enim delom te himalajske pokrajine. Državi sta bojevali tri od njunih štirih vojn zaradi tega območja. V zadnjih 30 letih je bilo zaradi tega oboroženega spora v indijskem delu Kašmirja ubitih okoli 70.000 ljudi, večinoma civilistov.