Ameriška mornarica

Z neba je padel 'super sršen', pilot izgubil življenje

B.K.
2. 8. 2019, 13.00
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 14.07
Deli članek:

Ameriška mornarica je potrdila, da je v sredini nesreči vojnega lovca F-18 Super Hornet pilot izgubil življenje.

Reuters
Ameriška lovca F-18 Super Hornet.

V nesreči, ki se je iz neznanih razlogov zgodila v sredo med treningom v nacionalnem parku Dolina smrti v ameriški zvezni državi Kalifornija, je bilo poškodovanih sedem ljudi. Pilot letala F-18 Super Hornet [super sršen], katerega ostanke je reševalna ekipa iskala skoraj 24 ur, je v nesreči izgubil življenje, poročajo ameriški mediji.

Nesreča se je zgodila med rutinsko vajo, deset minut pred deseto dopoldansko uro, po lokalnem času. Vzrok nesreče ni znan, so pa očividci poročali o velikanski eksploziji in gobastem oblaku, ki je nastal ob trku letala v tla.

Z bazo v Dolini smrti razpolaga ameriška mornarica, ki tam trenira tudi svoje pilote. Ozemlje se nahaja približno 200 kilometrov severno od Los Angelesa in je največja zemeljska baza ameriške mornarice.

Strmoglavljenja ameriških vojnih letal niso redkost. Lani so tako v zgolj mesecu dni strmoglavili kar štirje ameriški zrakoplovi. Ameriški vojaški piloti so sicer v zraku večkrat in dlje časa od njihovih kolegov iz drugih držav. V letalu namreč preživijo med 168 in 240 ur na leto, medtem ko denimo njihovi ruski kolegi krmilo v rokah držijo le okoli 100 ur letno.